4 dagar med de äldsta barnen och besök av Mathias Höglund från Konsthögskolan

I fyra dagar har vi arbetat med ett gäng 12-16 åringar. Plötsligt infinner sig ett lugn i verkstan, processerna blir längre men också tveksamheten innan arbetet kommer igång: viad ska jag välja; vilket ska vara mitt motiv? Hur ska jag göra detta på ett bra sätt? Det märks att självcensuren klivit in i rummet tillsammans med den högre åldern och det gör vi på konstverkstan vårt bästa för att lura bort. Vi startar verkstan med lek: även om det är vuxna jag har att göra med leker jag en del, och så gör vi lite snabba övningar till att börja med så att inte tankarna ens hinner komma. Och se: de snabba porträtten från första dagen när alla fick i uppgift att försöka att INTE RITA SNYGGT blev ju jättebra! Sedan skulpterat, tecknat och målat,  vi har givetvis inspirerats av de pågående utställningarna och vi fick träffa Mathias Höglund som var här för sin vernissage av Punchlines. Med honom hade vi interessanta samtal om skapande, han kommer ju själv direkt från en skola (konsthögskolan i Stockholm) och gav oss både tips och feedback på målningarna som gjordes inspirerade av honom och utställningen Staden. Sista dagen fick alla stå inne i verkstan och rita/måla lite större på väggen. Även dessa elever skickade vykort till Tekniska nämnden om att de gärna vill ha möjlighet att åka buss till Körsbärsgården: få se om de kommer att lyssnas på?

På lördag var det vernissage i tältet innan den stora vernissagen i konsthallen. Somliga av konstverken lånar vi av konstnärerna till utställningen Konst och Kunskap med vernissage 13 augusti: välkomna hit att titta då!