Barnens frågor till konstnärerna

Eva Jacobson

1.Vad heter du?       

Eva

 

 1. När började du med konst?

Ja…jag vet inte när. När jag var som ni ungefär och lite yngre höll jag på att skriva en massa knäppa berättelser och ritade massa och så, fast ja…kanske.

knäppt, vad betyder det?

(Eva skrattar) ja, va bra.. knäppt… knäppt är ju ett dumt ord egentligen. Påhittat kan säga. Påhittat. Saker som inte finns och.. fantasisaker.

 

 1. Finns det nånting du inte tycker om att jobba med?

Oj…material då eller? Jag gillar nästan allt. Jag gillar lera, trä, papp, gips, jord… alla, jag tycker det är kul med alla material. Tyg! Är kul.

 

 1. Ville du bli konstnär när du var liten?

Nej, jag tror att jag ville bli massor med olika saker. Ett tag ville jag bli flygvärdinna när jag var liten, men det blev jag aldrig, och sen så ville jag bli… jag ville bli massor med olika saker.

 

 1. Hur många konstverk har du gjort?

Oj, oj, oj. Det får väl bli räknat i tusental. Det får bli fyrsiffrigt i alla fall. Tusen kanske. Tvåtusen kanske? Tretusen? Jag vet inte… Jättesvår fråga!

 

 1. Vilken är din favoritfärg?

Mm.. när ni ser min utställning så kan man undra om jag har någon favoritfärg för den är nästan helt vit. Det är inte mycket färg i den utställningen. Men om jag skulle välja en: det beror på om det är något man skall ha på sig eller om det är något man skall måla med eller om det är nånting som är på väggarna, eller… (skrattar) Men, gult. Gult är fint tycker jag. Gult och brunt tycker jag är fint.

Hur många gånger har du gjort konst och sen tyckt att det varit uselt och kastat det och ångrat det?

1000, lika många som jag har gjort färdiga konstverk. Eller många fler.

 

 1. Vilket material gillar du att jobba med?

Leran, tycker jag är väldigt roligt.

 

8.Vad blir du inspirerad av när du gör konsten?

Allting. Allt jag ser, allt omkring mig. Allt som folk säger eller som syns. Filmer, allt!

 

9.Hur hittar du på namn till dina konstverk?

Alltså oftast, det är rätt många som inte heter nånting. Men de konstverk som heter nånting, det kan vara nånting som jag har läst. Nånting som jag har blivit inspirerad av.

 

 1. Hur får du andra människor att bli intresserade av din konst?

(Eva skrattar) Den du! Ja…det där är ju lite svårt, därför att jag jobbar ju mest i min ateljé med mina hemligheter, så det är ju om jag får chansen att visa dom så här (på Konsthallen) så att folk ser dem, då kanske de kan bli intresserade.

 

 1. Vilket är ditt favoritdjur?

Jag vet inte riktigt…kanske katt? För jag hade en katt förut, kanske katt? Fast jag gillar egentligen alla djur. Surikater tillexempel är ju vansinnigt roliga, vet ni hur de ser ut, surikater? Dom står så roligt. De står alltid i grupp. Så står de och tittar så här och spanar ut.

 

 1. Hur börjar du? Om du inte kan hitta någon inspiration? Om du har typ konstblockering? Det finns liksom inte eller, det är mer att , jag håller alltid på med nånting och så ibland funkar det bra, det flyter bra, och ibland funkar det inte, men jag jobbar ju ändå. Om jag skulle vänta tills …

 

– det finns ingen tid du inte skulle komma på nåt?

Nej, för jag har ändå grejer som jag håller på med. Jag måste ju inte alltid uppfinna nya saker, jag har ju saker som jag håller på med och då är det ju bara att fortsätta.

 

 1. Hur många utställningar brukar du ha om året?

Det är också väldigt olika. Olika från år till år. Ibland är det bara en och ibland är det ingen, fr då håller jag på att jobba. Så det är olika.

 

 1. Vad är konst för dej? Kan det vara film? Kan det vara bara nåt som man ser varje dag: har det begränsningar?

Det är också en sån där fråga som man alltid tänker på. Som alltid diskuteras. Men jag är egentligen inte så intresserad av vad som är konst och vad som inte är konst. Utan, de grejer som jag gillar, de gillar jag. Då spelar det ingen roll om det är film eller dans eller…

 • Prickar eller ränder?

(Eva skrattar) Prickar!

Kerro Holmberg

1.Vad heter du? 

Jag heter Kerro och det är ett ovanligt namn, eller hur? Är det ngn som har hört Kerro förut? (-Nej)  Man kan säga att det kommer från Sch…Många tror att jag heter Kerro (utalar med ”K” i början) när de bara har läst namnet, men jag heter Kerro (uttalar med ”Sche”-ljud i starten) och det kommer ifrån…äh! Jag ska inte säga det.

 

Vad kommer det ifrån?

(Kerro skrattar) You got me! (där fick du mig)  Jo, det var så, att när jag gick i skolan, då var vi inte så snälla alla gånger, så vi skickade lappar till varandra på lektionerna och frågade så här: vill du leka med mig ikväll? Så fick man ju inte göra. Därför hittade vi på namn så att inte fröken skulle fatta vem det var. Så jag kallade mig för Kerro, och Birgitta kallade sig för Pensionären  och Jessika kallade sig för Rosen och så där, för att vi inte skulle bli avslöjade.

 

 1. När började du med konst?

Jaa. Det är så tidigt så det kan jag nästan inte säga. Det gick ganska direkt från att jag tyckte om att rita och teckna när jag var liten, som säkert ni också gör, sen framåt när jag gick i 7:an 8:an sådär, träffade jag riktiga konstnärer som man säger, jag råkade bo granne med ett ateljéhus som jag tyckte att det var urspännande att vara i, där ville ju jag vara hela tiden. Och då blev jag väldigt inspirerad av de här konstnärerna så jag slutade ganska omgående när jag var klar med skolan och gick över till att måla. Så… länge sen, är svaret.

 1. Finns det nånting du inte tycker om att jobba med?

Plastfärger.

Vad hette du innan du döpte dej själv till Kerro?

Hemligt.

 

 1. Ville du bli konstnär när du var liten?

Nej, för jag visste inte att det fans någonting som hette att vara konstnär. Jag hade inga släktingar eller några som var konstnärer. Jag tyckte alltid om att rita och så där så att jag tänkte att jag ville försöka bli någonting där man fick hålla på med att rita och måla. Så jag hittade på att jag skulle bli modetecknerska eller vad kunde det va? Jaa…serietecknare, alltså sånt där som man var i närheten av. Men egentligen ville jag ju måla fritt och bara göra det som jag själv ville. Men jag visste inte att det fanns ett yrke som hette konstnär förrän jag träffade på det här ateljéhuset och de här konstnärerna.

 

 1. Hur många konstverk har du gjort? 

Oj! Ja, jag har ju hållit på snart i 40 år så nog har det blivit några stycken och sen om man kan kalla alla för konstverk, det vet man inte men många många målningar har det blivit.

 

 1. Vilken är din favoritfärg?

(paus) Jag säger lila.

 

 1. Vilket material gillar du att jobba med? 

Olja (= oljefärg- konstverkstans anmärkning)  och kol.

 

 1. Vad blir du inspirerad av när du gör konsten? 

Ansikten. Jag blir väldigt…alltså, det är klart att det är andra målare och andra konstnärer som har inspirerat en i grunden som jag har tittat på under årens lopp, men nu tänkte jag att du mer tänkte på vad jag gillar att jobba med och vad jag gillar att titta på och då gillar jag verkligen att titta på folks ansikten. Jag kan sitta på tunnelbanan och fastna för en haka eller en näsa och tänka : Åh! Spännande. Jag kan inte låta bli och titta, så där så jag tänker: Åh! Nu måste jag snart säga förlåt , jag kan inte hålla på och stirra på den här människan hur länge som helst.

 

 1. Hur hittar du på namn till dina konstverk? 

Jaa. Det tycker jag inte är så lätt och det är väldigt konstigt, för jag är poet också och gör egna böcker och diktsamlingar. Men jag tycker… ordet och bilden är ju väldigt olika saker, helt olika sätt att uttrycka sig på. När det gäller ansikten, då brukar det ofta bli namnet på den personen, annars brukar jag försöka hålla det lite öppet.

 

 1. Hur får du andra människor att bli intresserade av din konst? 

Det är nog för att jag ställer ut på Körsbärgården tillexempel som de blir det. Det är ett bra sätt, för då är det ju många som kommer och tittar. Andra gallerier och så där. Det är nog den vägen som det blir mest.

 

 1. Vilket är ditt favoritdjur? 

Fåglar, jag älskar fåglar, alla sorter. Jag älskar sången också.

 

Till och med fiskmåsar?

Till och med fiskmåsar gillar jag.

 

Men är det någon speciell fågel som du gillar allra mest? 

Jag tycker mycket om en liten sångfågel som heter svarthätta: den sjunger så fint. Och så har honan rött hår och hannen har svart hår, det är väldigt fint.

 

Hur många år är du?

Nu måste jag räkna. Jag är 58.

 

Hur gamla är ni? (frågar Nanna och deltagarna svarar) 10, 6, jag gissar på 9; ja det är rätt, 8, 6 och fyller 7, 8, 6, 9 kanske, 9, 6.  Nanna: Och jag är 40! Sofie: Och jag är 24!

Tycker ni att det är bra att var i den ålder ni är nu? Ja

Emma Brålander

1.Vad heter du?

Processed with VSCO with f2 preset

Emma

 

 1. När började du med konst?

När jag var liten, så liten att jag inte minns. Jag tycker att allt som vi människor skapar med våra kroppar är konst. Det behöver inte vara vackert, men allt som är format av mig, det är konst gjord av mig.

 

 1. Finns det nånting du inte tycker om att jobba med?

Egentligen inte, men jag tycker mindre om sånt som skapats i en dator. Jag tycker inte om när något som en gjort kan försvinna helt och hållet, bara av ett knapptryck. Jag vill kunna känna på det jag skapar. Då vet jag att det är på riktigt.

 

 1. Ville du bli konstnär när du var liten?

Nä, det var inget jag drömde om, men jag har alltid tyckt om färger. Så att jag skulle jobba med färger på något sätt har jag alltid vetat om.

 

 1. Hur många konstverk har du gjort?

Oj, om allt jag någonsin format är konst så går det inte att räkna. Men jag skulle säga att du får bestämma, det du tycker att jag gjort fint eller om något som jag gjort har fått dig glad. Då är det konst jag skapat.

 

 1. Vilken är din favoritfärg?

Alla, jag älskar alla färger.

 

 1. Vilket material gillar du att jobba med?

Målarfärg och pensel. Då kan jag färga stora ytor och det tycker jag om.

 

8.Vad blir du inspirerad av när du gör konsten?

Precis allt jag ser. Det gäller bara att stanna upp och titta. Om du tittar runt omkring dig nu och så försöker du räkna alla färger du ser, titta noga. Du kan inte räkna dom för det är så många. Plocka istället ut dom du gillar mest, och börja måla dom. Då lovar jag dig att det blir fint. Det är så jag gör.

 

9.Hur hittar du på namn till dina konstverk?

Jag tycker det är svårt att sätta namn på saker jag gör. Därför gör jag det sällan. Men måste det vara ett namn och jag inte kommer på något, då skulle jag namnge det till det som verket föreställer. Ex en röd fyrkant, den skulle få heta ”Röd fyrkant”.

 

 1. Hur får du andra människor att bli intresserade av din konst?

Jag bjuder in dom att titta på det jag gjort. Antingen så tycker dom om det, eller så gör dom det inte. Det är inget som jag kan eller vill styra över.

 

 1. Vilket är ditt favoritdjur?

Katter, det är fantastiska djur

Martin Ålund

1.Vad heter du?

Jag heter Martin Ålund. Martin Alexander Ålund.

 

 1. När började du med konst?

Alltså när jag va… jag kommer ihåg när jag började rita på ett speciellt sätt så att jag tänkte att jag ville bli konstnär, då var jag ungefär 7 år. Då ritade jag av min pappas näsa och så tänkte jag att det var så kul att göra det så då tänkte jag att det här vill jag hålla på med. Men sen så har jag ju bestämt mig flera gånger. Det är en sak när man tänker att man är liten att man ska bli nåt, sen  så är det en annan sak när man tänker det när man är tonåring, och sen när man är ung vuxen, man måste liksom bestämma flera gånger. Så sist jag bestämde att jag skulle bli konstnär, det var väl typ för.. en timma sedan. Kanske. (Martin skrattar)

 

 1. Finns det nånting du inte tycker om att jobba med?

Ja. Du menar i konst eller huvud taget?  Vad man än gör så kan det ju kännas tråkigt ibland. Det ingår ju. Sen finns det olika jobb som jag inte skulle vilja ha.

– Vad betyder konst för dej? Vad är konst? Måste det vara på en tavla-skulptur…?

Konst är, jag tänker så här: Allting som man kallar för konst är konst.  Sen kan det vara dålig konst, det kan vara bra konst. Det kan vara fin konst, ful konst, tråkig konst. Tänker jag.  Sen konst för mig det är någonting som jag tycker är jättespännande, och sen så kan jag bli jätteirriterad på det också.

 

 1. Hur många konstverk har du gjort? 

 Jag vet inte riktigt. Vad kan det vara? Ja, flera flera hundra i alla fall.

-Har du någon favorit?

Nej, alltså, favoriter är ofta så att efteråt kommer man på att den där var väldigt viktig, den där var bra att jag gjorde, så kan det vara. Så att jag vet inte riktigt. Favoriter, det är sånt där att under en period kan man gilla en sak och sen två år senare så tänker man, nej men det där var min favorit …

 

 1. Vilken är din favoritfärg?

Det är olika. Rosa tycker jag är jättehäftigt. Och så tycker jag svart är häftigt. Just nu.

 

 1. Vilket material gillar du att jobba med?

Jag gillar att jobba med färg och jag gillar mest att jobba med oljefärg.

 

8.Vad blir du inspirerad av när du gör konsten?

När jag gör konsten blir jag inspirerad av att måla. Själva målandet i sig, inspirerar mig.

 

9.Hur hittar du på namn till dina konstverk?

Jag tänker jättemycket, funderar och…. Ja, tänker och funderar. Och så tittat jag på konstverken.

 

 1. Hur får du andra människor att bli intresserade av din konst?

Genom att jag visar upp den. På olika ställen där folk kan se den.

Är det svårt att sälja dina konstverk? Om du saknar..

Du menar om det är svårt att skiljas från dem?

Ja, sparar du nånsin några?

Ja, jag sparar några få, men nej, jag tänker alltid att om jag säljer dem, jag är så van att sälja också, och så tänker jag att då kan jag få pengar och så kan jag göra nya konstverk.

Hur kom du på vilken färg du skulle använda först?

Det är lite speciellt för det  alltså det är egentligen ett sånt där sätt man målade med förr, man målade med rött med röd grund för att skapa ett vibrato i måleriet och sen det där röda, så har det för mig blivit rosa. Så det är egentligen ett ganska klassiskt sätt att måla.

 

 1. Vilket är ditt favoritdjur?

Mitt favoritdjur? Jag vet inte riktigt… kanske…kanske…nej jag kan inte säga något favoritdjur faktiskt.

Men vilket djur tycker du om då?

Jag kan tycka om… hundar och katter och jo! Igelkott! Igelkott är så himla gulligt. Det är nog mitt favoritdjur.

 

 1. Vad är skillnaden tycker du att måla med oljefärg och akrylfärg?

Oljefärg torkar långsammare, det är ju det ena. Man kan få akryl att torka långsammare med olika medel men oljefärg torkar långsammare, och det gör att man kan hålla på att ändra på det, man kan titta lite och så nja, så ändrar man. Och så är det så att pigmenten är tätare, alltså pigmenten är de här små små små prickarna som pulver som ger själva färgen, som är färgen, t.ex. blått.  Sen så är det nånting med konsistensen som är annorlunda, ungefär som att äta hemgjord glass jämfört med köpglass om ni har prövat skillnaden.

 

 1. Om man går in till dej, märker man typ fort att du är konstnär? Någon som inte vet det?

Du menar hemma hos mig?

Ja.

Nej, men jag har ju lite konst hemma så man tänker ju att jag kanske gillar konst i alla fall. Men om man kommer till min ateljé då fattar man att jag är konstnär.

 

 1. Förutom konst, vad gläder dej mest?

Ja alltså…mina barn. Det är ju mycket roligare än konst. Konst, det kommer liksom sist. (Skrattar)

Hur många barn har du?

Två stycken.

 

 1. Om du inte jobbade med konst vad skulle du då jobba med?

Musik.

Yin yang och jag var ett band som jag hade en gång i tiden, nu har jag ett band som heter Hybris healers.

 

16.Har du mest konst av dej själv hemma eller av andra?

Ja, jag har ju inte bytt så mycket med andra, och jag har inte köpt konst för det har jag inte råd med så jag har mest mina egna tavlor, men sen har jag affischer på en del konst, på sån där konst som man inte kan ha, såna här som är för världsberömt, för dyrt.

Om du har kvar din konst när du dör, vad ska hända med den konsten då?

Då får mina barn den. Så får de sälja den om de vill eller behålla den.

 

 1. Får du pengarna av den här konsten som konsthallen säljer?

Ja jag får en del av det.

Varför får du inte allt? Det är ju dina tavlor?

Därför att konsthallen har ju också kostnader för att hyra lokaler eller ta hand om lokaler,  och ström och bygga och fixa och sånt. Galleristen kostar pengar.

Och det man får betalar man skatt på. Det är jättesvårt att överleva på att sälja tavlor. De flesta konstnärer har andra jobb också.

 

 1. Har du andra jobb?

Ja

Vadå?

Jag köper in konst åt sjukhus.

Jobbar du på sjukhus?

Nej, jag köper in konst åt offentliga miljöer, alltså som sjukhus och skolor  och så.

Så du köper in konst som finns på skolor då?

Ja.

Men får inte du några pengar av det då?

Då blir du ju av med pengar?

Fast det är inte mina pengar, det är så här, om man är ett sjukhus och så behöver man konst, för det vill man ha, på sjukhus eller på skolor eller på busshållplatser, då betalar man någon som bestämmer vilken konst det kan vara.

Varför behöver man konst på sjukhus för?

Därför att människor mår ofta bra av att se konst.

I väntrummen eller..

 Vilken sorts konst brukar du välja då? För om man är i ett väntrum så vill man ha konst som har jätte, jättemycket detaljer.

Jag vet, men det är inte alltid det är så. När man var liten ville man se en affisch med några som är på en båt och så är det jättemycket som händer där.  Men faktum är att nuförtiden, vad gör folk i väntrum?

Ingenting?

De kollar på mobiler och apparater!

Kollar på mobiler.

 

 1. Gör du bara konst som inte föreställer något?

Nej, så här har jag börjat måla nu sen två år tillbaks och innan dess så målade jag ganska föreställande. Det var träd och så var det figurer också, så det har varit lite olika. Just nu så målar jag saker som kanske först ser ut som att det inte föreställer nåt men om man börjar titta så kanske man börjar fantisera att det faktiskt föreställer något.

 

 1. Du målade Alice i underlandet. Vad fick dej att välja att tänka på det?

Jag tyckte Alice i underlandet var spännande, det var så fina teckningar från den boken, så det är sånt där, det bara kommer.

 

Det här är inte riktigt en fråga, men, när jag fläckade ner min tröja första gången , då målade jag lite som du, först med rosa och sen ganska mörka färger och geggade en hel del.

Visst är det roligt att gegga?

Det tänker jag, att när man jobbar med konst så tänker jag att det är jätteviktigt att det är kul.

 

 1. Men du sa ju förut att du kan bli irriterad av konst. Är det kul då? Att vara irriterad?

 

Ja, det kan vara kul att bli irriterad.  Ja så här: Ah! Ahrgh! Va irriterande, och så är det liksom spännande. Varför det? Varför blir du irriterad på det där? Det, det… är lite kul. (barnen fnissar)

Att man bryr sig. Det tråkigaste är ju att inte ens bry sig.

 

 1. Om du är arg, går du in och typ målar?

Ja, det kan hända.

 

 1. Är din ateljé i ditt hus eller är den någon annanstans?

Min ateljé ligger i en gammal korvfabrik som ligger underst i ett hus inne i Stockholm. Det är bra med en fabrik, för då kan man gegga ner där.

Har du hittat någon korv?

Nej, men det luktar faktiskt rökt korv i ett rum.

 

 1. Har dina barn någon gång fått vara med i din ateljé?

Ja, de har varit där många gånger.

Fick de göra någonting?

Ja de har hållit på, mer när de var yngre kanske, det blir så vanligt för dem med konst. De kanske vill göra det när de blir lite äldre igen.

 

 

Susan Whitlow

1.Vad heter du?

Susan Whitlow

 

 1. När började du med konst?

Jag började med konst när jag började på skola och det var när jag var… 19 år, men jag började rita och måla redan när jag var 10-12 år och innan dess ritade jag och målade också , men det var när jag var 10-12 år, då började jag rita jättemycket så då började jag kanske kan man säga.

 

 1. Finns det nånting du inte tycker om att jobba med?

Oj, det är en svår fråga. Jag tycker inte om att jobba med text. Kanske? Jag vet inte, ibland tycker jag att det är kul, men kanske inte texter som inte är poetiska.

 

 1. Ville du bli konstnär när du var liten?

Jag ville främst bli florist, efter ett spel man spelade när jag var liten. Jag ville antingen bli florist eller konstnär, så det var de två som var alternativen, och då blev det konstnär.

 

 1. Hur många konstverk har du gjort?

Åh, det är en jättesvår fråga! Ja, vad ska man säga? Kanske 70? Men kanske bara.

 

 1. Vilken är din favoritfärg?

 Det är… jag tror det är svart. Men jag tycker om väldigt många andra också, så egentligen är de på delad förstaplats men svart är ändå lite bättre.

 

 1. Vilket material gillar du att jobba med?

 Papper och tusch, väldigt mycket.

 

 1. Vad blir du inspirerad av när du gör konsten?

Åh, jag blir inspirerad av vatten och allt möjligt som man ser runt omkring sig men också allting som är så här mellan saker som mellanrumsformer. Jag tycker de är väldigt inspirerande.

 

 1. Hur hittar du på namn till dina konstverk?

 Jag brukar leta efter intressanta saker och ofta kan det vara djur och sen så kan det vara… ja, det kan vara ganska långsökta saker så att det blir som att man tänker, på något helt annat än konstverket i sig kanske.

 

 1. Hur får du andra människor att bli intresserade av din konst?

Kanske jag gör stora saker som de inte missar. Eller att det är mycket vatten, använder jag, så det kan vara det… Ja, nåt sånt. Och att det ska se fint ut som jag tycker är fint och jag hoppas att de också tycker att det är fint.

 

 1. Vilket är ditt favoritdjur?

Just nu är det bläckfisk som är mitt favoritdjur, för att den har bläck i sig och målar när den simmar.

 

Olga: 12. Hur avgör man vad som är ett bra konstverk?

Ja det är en bra fråga. Jag tycker väl att om man känner någon form av att man kommer lite överens med konstverket, eller att man känner igen sig eller att man bara att man känner nånting över huvud taget så är det kanske ganska bra. Att det får en att tänka på någonting eller fundera på nånting, eller tänka på ett annat sätt. Ja… en bra fråga.

 

13: Vad menar du när du säger mellanrumsformer?

Det som är mellan saker. När man tittar mellan himlen och de närmsta stenarna eller tittar på det där som brukar vara lite mindre intressant och rita det. Det tycker jag är väldigt kul,  för ofta är det så vackra former där, och de gömmer sig på nåt sätt, och jag tror det är det att de gömmer sig lite och det blir väldigt spännande då att titta på dem och se dem.

 

Maya 14. Ritar du någonsin av en person?

Ja, det gör jag ganska mycket faktiskt. Jag tycker det är väldigt kul att rita porträtt och ritar ganska mycket självporträtt också. Oftast när jag ritar eller målar en målning så blir det eftersom jag målar med händerna och kroppen att känslan för bilden hamnar i bilden.  Och det blir ganska ofta ett självporträtt, det händer ganska ofta att jag ritar eller målar av mig själv.

 

 1. Hur kan man få veta vad du gör, har du en hemsida? Ja, jag har faktiskt en hemsida. www.susanwhitlow.com