4- dagars verkstad 19-22 juli med Eva Kothe och en äkta professor

Ännu en 4-dagars verkstad är till ända. Den här gången fick skulpterandet en härlig hjälp av Eva Kothe som var på besök verkstans andra dag. Med henne fick vi en massa bra tips om vad man ska tänka på när man jobbar med lera och så tog hon med de färdiga alstren för att bränna dem i riktig keramikugn. Leran vi arbetar med är en riktig naturresurs: söndersmulat berg funnet i Fyledalen i Skåne där man även hittade att fotavtryck av en dinosaur. Så vår lera kanske har kanske kissats på av en dinosaur. Hihi.

Alla gjorde varelser av olika slag, vi funderade kring oupptäckta djur. Men verkstan började med någonting helt annat. Allahdeltagare hade funderat kring miljön och samlat skräp på stranden om de hittade något.  Efter att ha tittat på utställningen Tecken och Björn Erling Evensen gjorde vi sedan blandmaterialkonstverk med skräp, tyg, trä och färg. Det här höll vi på med under verkstan och det blev även en övning i komposition. Sista dagen pratade vi om skillnaden på att döpa sitt konstverk till något som leder betraktarens tankar åt ett visst håll (eftersom det här oftast handlade om abstrakta konstverk) eller att helt enkelt ha ett verk ”Utan titel” och bara låta konstverket tala för sig. Båda är ju bra på sitt sätt, det blir olika bara.

Den tredje dagen testade vi dels torrpastell i Siri Carléns fotspår och sedan gjorde vi en jättemaffig gemensam målning i akvarell med massor av vatten. Det skulle bli ett hav och vilket hav det blev! Fullt av färg och rörelse. Den sista dagen fick vi så besök från Uppsala universitet av professorn som visade sig vara en kvinna utan vare sig skägg eller kostym (våra fördomar kom på skam) men Gunilla Rosenqvist hade däremot massor av kunskap och berättade om projektet Recod där de försöker få torsken i Östersjön att växa till sig.

Efter besöket gjorde vi egna fiskar och vattenlevande djur och hängde upp som mobiler framför havet. Jättefint. Det finns hopp om framtiden om dessa kreativa hjärnor får fortsätta att skapa och påverka sin omvärld. Lyssna på era kloka barn.

2 reaktioner till “4- dagars verkstad 19-22 juli med Eva Kothe och en äkta professor”

  1. Alice älskade de fyra dagarna, så kul och pedagogiskt, otroligt spännande med möten med konstnärer och professorer, kommer gärna igen nästa år.

Kommentarer är stängda.