Konstverkstad för yngre barn 15-16 juli

I två dagar har nu ytterligare en grupp yngre barn prövat på att vara konstnärer i konstverkstan. Någon hade varit med förut men de flesta var nya och ganska blyga när vi startade. Men som jag då berättade för dem: jag är också blyg, det är alltid lite pirrigt i starten. Desto mer fantastiskt när vi  efter en inledande namnlek tog fram akvarellpappret och började måla med flytande färg på det: hur målarlusten tändes i ögonen på barnen och fick ta överhanden över eventuell blyghet!

Vi prövade att måla vått i vått, som Karin Oldfelt, akvarellkonstnären som ställde ut tidigare i år och efter den gemensamma starten fick alla pröva på eget papper med krita och vattenfärg där vi målade rörelser från vågor och sjögräs i havet.

Syftet med den här typen av ”lekmålning” är att komma loss och inte tänka så mycket på hur saker man ritar se ut, men att våga ta i, göra långa drag osv.

Efter att ha målat varsin varelse med krita, som kanske kunde leva någonstans i havet men ännu inte upptäckts, tog vi en drickafruktpaus.

Efteråt gick vi och tittade i konsthallen på Siri Carléns hemliga rum; ”Gläntan”.

Det är ju därifrån varelserna ute på planen framför konsthallen, de nya skulpturerna ”Gänget” kommer enligt konstnären själv. Så vi tittade även på dem och sen gjorde vi egna skulpturer i miniformat. Jag berättade och visade barnen att även de Stora konstnärerna gör så; först små modeller av sina skulpturer, i tex lera, för att sen göra dem stora.

Dag två målade vi våra skulpturer.

Och så ritade vi till små djur och växter och tom en undervattensbåt på akvarelllandskapet vi hade gjort tillsammans igår. Framför det fick sedan varelserna de ritat igår som vi nu hade klippt ut och satt på pinnar leka och spela lite teater.

Efter paus tittade vi på Siri Carléns teckningar på svart papper och prövade själva att rita med svart papper som bakgrund. Och sen avslutade vi med att titta lite på allt vi faktiskt gjort och göra en raket: mot nya höjder!

Tack till alla medverkande!