13-15 juli; Sommarens hetaste verkstad avslutad?

I dubbelbemärkelse isåfall, eftersom trycket att få gå på den här verkstan var väldigt högt. Men så blev också temperaturen näst intill olidlig. Dock vill jag ge en eloge till alla medverkande som klarade det alldeles utmärkt!

Första dagen fick vi fint besök av musikerna och skådespelarna Julia Westberg och Ivan Montan. De skulle egentligen ha framfört en föreställning här på Körsbärsgården som heter Havsfrun men eftersom den tredje medverkande är sjukskriven fick barnen istället höra delar av musiken till föreställningen och måla snäckor till en sång om en snäcka där vi pratade om att i likhet med temat i utställningen tecken, hitta något som betyder något för en men också kanske viska ett meddelande eller lämna något efter sej för någon annan att hitta. Vi pratade också om hur det var att skapa en utställning utifrån ett miljöproblem; hur skapar man egentligen konst om miljö? Och Ivan tyckte att det viktigaste var nog att ha med sig hoppet i berättelsen. Så flickan i Havsfrun får snäckan som en påminnelse att lyssna och dela med sig av historien att havsfrun behöver hjälp med att få ett renare hav. En berättelse vi alla kan föra vidare. Vi kom fram till att om bara vi på verkstan från och med nu ser till att aldrig någonsin slänga skräp i naturen och vi får i alla fall 3 personer att göra som vi, och de gör det samma så sprider vi en rörelse och kan få mycket större verkning än bara vår egen handling. Det är på riktigt och det är riktigt coolt! Från tuschteckningarna gick vi vidare till collage och då blev musiken mer uppsluppen, Ivan spelade på sin ukulele och både han och Julia improviserade fram olika sånger med den. Vad underbart att få skapa till musik! Vilken koncentration det skapar!

På kvällen hade alla som ville möjlighet att se Ivan och Teater MOs föreställning  ”Miljöclownen” och Oj vad roligt det var! Så mycket skratt!

Dag två gick vi till Eva Jacobsons utställning och tittade i hennes skiss/skrivböcker och lyssnade på några dikter som hon skrivit till verken i utställningen. Sen fortsatte vi att göra egna böcker som alla fick påbörja att fylla med uppmaningen att fortsätta anteckna/teckna ner saker som av någon anledning fastnar lite extra. Till sist gjorde vi egna konstverk av träplattor/bitar med vit färg, spik, ståltråd, penna etc., inspirerade av Eva.

Dag tre fortsatte vi med skulpturtankar efter att ha skissat av Siri Carléns skulpturer dag 1. Nu tittade vi på flera skulpturer och sedan gjorde vi egna i lera.

Efter paus tittade vi på utställningen ”Teckningar” och sen provade vi att måla som Siri: med torrpastell på svart papper. Lite tvärtom och svårt tyckte mång att det var, men också häftiga färger och kul att prova.

Nu är det tomt när alla elever åkt hem med sina konstverk och kvar finns minnena av Julias harpa, Ivans knasiga sånger och alla elevernas flitiga arbete i olika tekniker. Trots värmen var de själva ganska snåla med pauserna; det var ju så mycket de skulle hinna med. Tack för denna gång!