9-10 juli: Några av alla okända arter i våra hav får form i Konstverkstan

I två dagar har vi arbetat nu med nio härliga barn i åldern 3-6 mellan 10 och 12 på förmiddagen. Temat var delvis utställningarna, men delvis också havet och vi gjorde en stor gemensam målning av havet.

Dag ett började vi med en namnlek för att lära känna varandra och lite komma loss. Det fungerade bra och barnen var modiga, så vi satte oss ganska snart vid det jättestora bordet för att rita. Men Nanna bestämde lite konstiga saker som alla skulle rita. Med en krita i varje hand skulle alla först rita vågor och hav, sedan fiskar som pilade hit och dit, ja faktiskt mer fiskarnas rörelser än hur de såg ut och till sist skulle alla rita humlor eller fjärilar som flög lit ovanför ytan. Efter det kom det regn på ytan. Allt detta var faktiskt en liten rituppvärmning för att alla skulle komma loss lite i ritarmarna. Sen fick de efter humör fylla på med vattenfärg. Teckning nr två var också styrd av Nanna där hon pratade om havets virvlar och vågor på djupet och tång och sjögräs och okända djur som dolde sig där. Att faktiskt bara 5% av alla djur i haven är upptäckta och att barnen gärna fick rita helt okända djur som tittade fram ur tång och sjögräs.

Och till sist fick alla göra det där: eller ett annat okänt djur eller rentav monster på ett annat färgat papper som vi sparade till senare. (Andrea klippte ut dem till små pinndockor till dag två).

Efter det gick vi ut i konsthallen och tittade på Siri Carléns utställning ”Gläntan” ett hemligt rum och hennes skulpturer och Björn Evensens uppbyggda ateljé inne i konsthallen.

Efter en paus gjorde vi skulpturer inspirerade av Siri Carlén i trolldeg.

Dagen avlutades med att vi målade ett hav med långa penslar på golvet inne i gamla konstverkstan. Vi pratade om att forskarna sagt att det behövs mer syre i havet och att det bästa sättet att få syre i vattnet är rörelse, så vi rörde oss riktigt mycket.

Dag 2 målade vi skulpturerna som fått torka i ugn. Och så fick vi se Siri Carléns utställning ”Teckningar” och faktiskt rita precis som henne, på svart papper. Det blev rättså häftigt tyckte många.

Sen gick vi och målade vidare på vårt hav som nu flyttat från golvet till väggen, och alla la till både sjögräs -där vi slog på väggen med pinnar istället för att måla med pensel- och sedan målade från en bänk eller med lång pensel.

 Till sist fick våra havsdjur från igår som Andrea klippt ut och satt på pinne, leka lite framför havet som en liten teater. Teatern slutade med att en stor bit plast la sig över ett djur och höll på att kväva det och vi bestämde oss för att aldrig slänga plast i naturen mer, plast hör INTE hemma i havet!

Tack alla fina barn, ni var supertoppen! Lycka till med ert skapande!

Nanna och Andrea