Ett eget landskap

Som utlovat kommer nu ett inlägg om en helt ny konstuppgift! Att göra ditt eget landskap. Och eftersom våren har varit och gläntat på dörren, även om många i Sverige just idag har ett litet bakslag, så tänkte jag att vi skulle odla lite. Ja, du hörde rätt, odling kan också vara en konst, och det här kommer att bli ett konstverk i förändring. En favoritbok jag hade när jag var liten var Linnéas årsbok av Lena Andersson och Christina Björk och den här idén kommer från den boken. Nämligen att göra sin egen lilla miniodling.

Ta något som du kan ha ditt landskap i, tillexempel ett lock till en pepparkaksburk , en metallbricka med kanter eller som jag tog: en matlåda. Det måste vara något som inte läcker eftersom du kommer att vattna det här konstverket.

matlåda i glas, jord, fröer, lite småsten och sand (och vatten att vattna med)

Nu tar du lite jord, gärna såjord om ni har det hemma och lägger ett lager på hela botten. Och så börjar ditt skapande: gör små gångar, hitta eller tillverka små figurer som ska bo i ditt landskap, kanske ett litet hus? Och överallt där inte gångarna går eller andra saker täcker planterar du nu små frön. Jag tog lite som fanns kvar från förra året: persilja, luktärtor och krasse. Det ska bli spännande och se om, när och vilket som gror. Tanken är att ditt landskap inom inte en alltför lång tid kommer att se väldigt annorlunda ut…

krasse och persiljefrö som jag sedan täckte med lite jord

Bestäm gärna ett tema för ditt odlingskonstverk. Mitt blev under vattnet, eftersom jag tittat så mycket på fiskar nu. En sjöjungfru som jag gjort i lera, ett klot och en fisk som jag gjort i papiermachéleran med tapetklister samt en liten pokémonfigur fick bo där. Och gångarna av sand och småstenar, färgade jag med lite blå karamellfärg.

En sjöjungfru jag gjort i lera, fisken (som knappt syns vad det är) och bollen i papier maché, och så en liten pokémonfigur fick plats här ”under vattnet”

Hur bev ditt landskap? Vilka får bo där? Lägg upp en bild med hashtaggen #barnenskonstverkstad!