Att inspireras av en konstnär

Idag tänker jag på en vän som nyligen dött. Han var vuxen när jag var barn och fick bli hans vän och jag hade tur att han blev mycket gammal så han fanns kvar länge i mitt liv sedan jag blivit vuxen. Har du någon vuxen eller till och med gammal vän? De är oftast kloka tänker jag, de som är äldre än oss, de har levt längre och funderat mer kring saker och ting. Men det intressanta är att riktigt kloka människor, som min vän var, har också insett att de egentligen vet väldigt lite. Därför var det underligt att prata med honom ibland. Min vän var konstnär, och också full av konstiga och roliga historier, men när jag frågade honom om konsten svarade han mig ofta i gåtor. Eller som en ny fråga.

Varför kunde han inte bara berätta vad han gjorde? Med tiden, när jag blivit vuxen och gett mig på att undervisa andra så tänker jag att min vän faktiskt letade svar själv. Varje gång han gjorde ett konstverk var det som en fråga eller som en liten del av ett svar men det sannaste uttrycket, den sannaste sanningen, var för honom inte att prata om det utan det var konsten själv som var svaret. Han ville inte berätta om sin konst han ville berätta med sin konst, eller som han sa, ge den som tittade en upplevelse. Och nu när han är död finns hans konst kvar som kan ge människor som inte ens träffat honom en ny upplevelse varje gång de ser hans konst. Och kanske känna att de hittar en vän i konsten. Jag välkomnar dig in i Björn Erling Evensens värld, för så hette min vän. Hans stora skulptur Gateway står och välkomnar när du kommer till Körsbärsgården, inne i konsthallen kan man få titta in i hans ateljé, såsom den såg ut ca 2014, och längst bort i parken finns hans skulptur Varthän?

Varthän går du nu Björn? Tack för allt du lämnat efter dig.

Så idag föreslår jag att du som läser det här sätter dig ner och skapar det som ditt sinne känner att det måste skapa just nu. Det är inte så lätt kanske att lyssna på vad det är, men sitt bara ner och blunda en stund så vet du kanske var du ska börja sen.

vi satte oss med mjuk blyertspenna, vattenfärg och tusch och målade

Det behöver inte föreställa något, åtminstone inte något du känner till, det du sedan gör, men försök om du kan att fortsätta lyssna, vara sann mot din ingivelse och se var den leder dig. Det är ett viktigt uppdrag att skapa konst. Stora konstnärer som Björn Erling Evensen lär oss det:

”Jag har gått en lång väg för att nå det ultimata uttrycket. Igår visste jag inte särskilt mycket om det. Idag är det för sent att leta efter det. Kanske hittar jag det så småningom i framtiden. Jag hoppas på en morgondag och en dag efter morgondagen.”

Björn Erling Evensen 1924-2021