15 Dec: Globala målen Nr 8. Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt.

Mer än hälften av alla som arbetar  i världen har dåliga arbetsvillkor: konstiga arbetstider, dålig lön, taskiga chefer tex. Och i flera länder tvingas barn att jobba. Det 8e målet är att det inte ska vara så, samt att även om folk ska få det bättre så ska jorden inte må sämre av det. Vi får bara utveckla världen miljövänligt från och med nu.

Konstuppgift: pröva på fabriksarbete. Du kan tex vika julstjärnor. Men gör inte en utan jättemånga. ( blir det för många för granen har du ju en bra julklapp). Konstverkstan har förut gett lite tips om vikpyssel, idag kan du pröva att vika papperstjärnan jag tipsade om här men ”stanna på hälften” så att den blir enkel, eller så kan du tex vika  en fyruddig stjärna av fyrkantigt papper eller en svan. Se beskrivningar i länkarna. Eftersom vi ska försöka ta hand om jorden kan du försöka använda papper ni slängt: tidningar eller gamla teckningar eller så. Vill du inte vika ( som är ganska svårt) kan du rita jättemånga likadana gubbar. Fundera över hur det känns att göra många av samma. Du blir ju bättre efter ett tag och det känns väl bra. Men tänk om du hade en chef som bad dig gå upp 5 på morgonen och vika eller rita? Eller hela tiden kom och sa att du skulle jobba fortfare? Och tänk om du skulle göra det här dag ut och dag in och aldrig hinna leka eller gå i skolan? Hur hade det varit?

Dagens handling:

Köp, eller be de vuxna köpa fairtrademärkta varor om det går. Det betyder att de som gjort sakerna har haft ok lön och arbetstider. Och om ni i familjen jobbar eller går i skola hemifrån: se till att ni har en bra plats att sitta på, så lugnt som det går och raster då och då!