Glad Lucia och 3e advent och var rädd om vattnet!

Glad Lucia och lucka nr 6 i Konstverkstans kalender om de Globala målen:

Rent vatten och sanitet.

Att ha rent vatten i kranen är långt ifrån en verklighet för många på jorden och om vi inte är försiktigare med miljön kanske vi inte kommer kunna ha det här heller. På Gotland har vi ju redan nu problem med att grundvattnet sinar på sommaren. Så det är viktigt att vi tänker på hur vi använder vårt renade dricksvatten i kranen. Och hur vi lämnar det efter oss: för att inte göra det extra svårt för reningsverket så ska vi tex bara spola ner bajs och kiss och toalettpapper i toaletterna.

Dagens konstuppgift:

Ta fram vattenfärger och försök måla vatten i alla sina skiftningar! Vågor, droppar, vattenspeglingar… alla färger det kan ha! Och om du får inspiration: rita en vattensparande uppfinning! Du kanske kan hitta på något helt nytt? Om du vill dela med dig av din teckning så kan du tagga barnenskonstverkstad och skriva hashtaggen #globalamålenbarnenskonstverkstad

Dagens handling: spara vatten idag och fortsätt gärna med det du kommer på att du kan göra! Ha kranen lite mindre öppen när du tvättar dig, låt inte vattnet spola när du borstar tänderna, sätt in kannan i kylen istället för att spola det kallt, om du diskar för hand: diska i en balja… kommer du på andra saker? Bli en vattenhjälte!

(Vet du att vi i projektet Konst och Kunskap jobbar just med den här frågan mycket? Forskarna som arbetar med miljö och är knutna till södra Gotland arbetar  mycket med vattenfrågor. Tex hur vi kan få regnvatten att bli till grundvatten istället för att rinna direkt ut i havet. Eller hur man kan samla regnvatten från tak och tex använda det till att vattna växter med. Följ vårt arbete så kommer du att få höra mer om sånt här!)