Skapartips i oktober: Landart bland höstlöven i trädgården

Veckans skapartips tänkte jag skulle vara att gå ut och skapa i naturen. Ännu blir det nog några härliga dagar i oktober och det är bra att passa på att lapa sol och ljus medan vi kan inför årets mörkaste månader.

Landart eller earthart på engelska, som översatt till svenska blir landskapskonst eller jordkonst, är en konstform där konstnären använder sig att det som finns i naturen. Leta gärna på internet efter bilder på ”Landart” så kommer du att se en del häftiga grejer. Ett av de mest berömda konstverken i eartart är Spiral Jetty av Robert Smithson. För att göra så stora landskapskonstverk måste man ha tillåtelse från myndigheter men för det mesta är ju det fina med landskapskonst att den snabbt återgår till naturen och inte förstör eller påverkar naturen med tex giftiga färger.

Med kottar, bär, löv och stenar kan du komponera ihop häftiga konstverk som sedan kan få återgå till att bara vara föremål i naturen.

Vi testade med löv i trädgården. Det var roligt att ”måla” med löv och blev till och med till en rolig lek att hoppa ut och in i formerna. Dessutom kan vi garantera att vinden snart kommer att sudda ut vårt kontverk om någon inte skulle vilja ha det där. Och då kan vi göra ett nytt! Pröva själva, och tagga @barnenskonstverkstad i bilderna, så kan vi lägga upp dina bilder på vårt instagram!