Måla höstlöv och vatten med vatten- och ett besök på Louisiana

Nu har hösten verkligen kommit till Sverige! Och vad passar inte bättre då än att sätta sig ute (om solen skiner) eller inne och måla lite höstlöv. Vi funderar mycket på vatten just nu på Konstverkstan, vi har pratat en del med forskare som arbetar med vattenfrågan på Storsudret och försöker hitta vägar för att vattnet ska räcka till året runt för alla som bor där. Vattnet är ju faktiskt alltid samma. Det bara vandrar genom vår natur och vår atmosfär och igenom våra kroppar men det finns där alltid, och i nästan allting runt omkring oss. Tex i de vackra löven som nu faller från träden. Och i takt med att vattnet dunstar bort och torkar bort från bladen blir de färglösa och skrumpna och skrynkliga (fast också ganska vackra? Vad tycker du?)

Iallafall så tänkte jag att vi idag skulle måla av de där precis nyfallna, färgskimrande bladen, och när vi nu är inne på vatten: vad passar inte bättre än vattenfärg? Mitt absoluta tips om man vill måla med vattenfärg är att skaffa sig en stor pensel med spets. Det är inte storleken som spelar roll för hur pillrigt du kan måla, utan spetsen och kvalitet på penseln. Och en stor pensel rymmer mer vatten; alltså, du behöver inte fylla på med vatten och färg lika ofta. Så ska du bara köpa en pensel, köp en riktigt bra ganska stor rund pensel med spets. Jag gillar min som är nummer 20 (väldigt stor) men 12 är annars en klassiker.

Rita upp lövets konturer med blyerts: du kommer att inse att de inte alls ser ut som du trodde och att det är extra vackert när de är trasiga och att du därför kan rita dem nästan hursomhelst när du väl har ritat av några noggrant. Sen kan du välja två varianter: antigen måla lövets form med bara vatten först och sedan fylla på med färg, eller bara måla på med färg med en gång. Lek med hur de olika färgerna flyter in i varandra! Och är det fläckar på löven? Det fixar du lätt med lite stänk.

Jag gick vidare och gjorde fantasilöv där jag målade vattnet istället för löven. Blå löv alltså. Och då passade den vita färgen (som jag annars tycker är rätt trist) väldigt bra att göra stänk med. Som ett litet skum på vågorna! här kan du titta när jag målar löv

Ja nu när du har kommit loss kan du ju fortsätta och göra nästan vad som helst.

I dagarna var jag över på Louisiana konstmuseum i Humlebaek i Danmark för att inspireras och se vad de har på gång. Det har varit en lång paus för resor till Danmark pga av Corona, men nu gick det bra igen, fast man behöver ha munskydd på tåg och båten dit.

Jag fick iallafall massor av inspiration och idéer till Konstverkstan som ni kommer att få ta del av här på bloggen efter hand. En väldigt rolig grej, som ni kanske redan har sett på bloggen, var att jag fick lära mig att surrealisterna (en konstriktning som tog fart i Europa under 1920-30talet, alltså för hundra år sedan) brukade samlas i konstlkubbar och måla vikteckningar!

Nog för att de som ställdes ut var rättså avancerade och varje person hade lagt ner mycket arbete på sin lilla bit, men det var faktiskt helt klassiska vikteckningar som du säkert har gjort med någon kompis någon gång: en person målar en del, markerar på pappret hur bred figuren är där hen slutar men viker bort den biten som hen målat så att nästa person får rita utan att ha en aning om vad man fortsätter på. Surrealisterna gillade väldigt mycket slumpen och det här att inte riktigt veta var målningen var på väg. Och att vara flera stycken om att göra ett konstverk är ju ett utmärkt sätt att faktiskt inte ha full kontroll över slutresultatet. Roligt tyckte jag: att tänka sig dessa nu berömda konstnärer, sitta tillsammans och vika bilder.