Maten vi äter och maten vi slänger

Idag tar jag med er vidare till Mattias Källs utställning ” So sad to see you go”. Den består av 332 bilder som är hans fotografier av all mat han slängde under ett år.

Mattias vid sin utställning

Mattias är konstnär och fotograf och hade hört att vi slänger 30 % av all mat vi producerar på ett år. Det är jättemycket. Nästan en tredjedel! Mattias tyckte det var konstigt och tänkte att han skulle undersöka hur det låg till för hans egens familjs del, så han startade instagramkontot ” so sad to see you go” och la upp bilder på allt som de slängde. Efter ett år hade det blivit väldigt många diskussioner om hur man kunde ta vara på matrester och färre och färre bilder.

Den här typen av konst är ju ganska krävande för konstnären under lång tid: både att hen varje dag ska komma ihåg att göra något och i det här fallet är det kanske något man skäms över eller iallafall inte tycker är så bra: att slänga mat. Så det gäller ju att från början ha satt upp tydliga regler för sig själv och konstprojektet så att man inte börjar ”fuska” för att det känns jobbigt. Konstnären fick många tankar och även tips och ett förändrat sätt av sitt konstprojekt, men det visste han ju inte från början.

Dagens tips: gör ditt eget matsvinnsprojekt:

Fota dina egna matrester ( som du tänker slänga, vill du spara dem till senare eller kan göra om det till någon annan maträtt osv blir det inget foto) varje dag, antingen en måltid om dagen ( kanske kvällsmat?) eller hela tiden du äter hemma. Bestäm hur länge du ska göra detta: en vecka, två veckor etc. Håll dig sedan till det du bestämt. ”Skolka” inte.

Fota tex med en telefon, har du ingen själv, kan du säkert få låna av en förälder: gör ett album på telefonen som du döper till tex ” mina matbilder” och så lägger du alla nya bilder där.

När du fotar kan du tänka på hur du fotar: vill du att alla bilder ska ha samma bakgrund ( vill du tex ha samma sorts tallrik, fotat på samma bord, eller tvärtom, variera bilderna?

Hur får det dig att känna att fota dina rester, är det mycket rester, finns det något sätt att göra dem färre?

När du är klar: be någon vuxen att skriva ut dina bilder, och gör en utställning. Skriv gärna en liten text om hur projektet fått fig att fundera, hur du känner när du ser bilderna ( äckligt, fult eller intressant och fint?) och vad du tycker om att det är slut.

Hur vill du visa upp dina bilder: vill du sätta upp allihop på ett färgat papper, vill du hänga dem i taket, vill du klistra in dem på sidor i en bok: du bestämmer förstås hur din egen utställning ska bli. Och vad du lärde dig eller inte lärde dig under projektet.

Bjud in familjen till utställning!