Påskafton: att måla på annat än papper

Glad påskafton allihop! Idag får ni hänga med mig in på en liten snabb titt i Karin Linds utställning Golden age.

titta här på Karin Lind som berättar lite om Golden Age

Det går jättesnabbt på filmen, jag vet, men nu ska ni skapa själva efter eget huvud, bara med inspiration från Karins målningar.

Karin har målat på metall. Närmare bestämt mässing, som har en guldaktig färg.

Det tänkte jag att vi också skulle pröva. Måla på metall alltså. Mässing kan nog vara svårt att hitta, så ni får leta efter annat. Den lättaste metallen att hitta är sådan med silveraktig färg. Tex aluminium som läskburkar är gjorda av, eller ugnsfolie. Leta runt lite (när du börjar skapa på allvar kommer du att inse att allt de som resten av familjen vill slänga kan vara en guldgruva av konstmaterial för dig) och se om du kan hitta något i metall som du får använda och måla på. En gammal läskburk, locket på en plåtask, en bit metall från ett plåttak, en gammal cykel eller bildel eller något annat. Om det går: ta hjälp av en vuxen för att klippa upp t.ex. en aluminiumburk och låt den vuxna tejpa kanterna med grov vävtejp innan du får tillbaka den så att du inte skär dej. Man skulle också kunna tänka sig att måla på burken som den är. För några år sedan målade jag metallpåskägg och det är en dubbel utmaning: att måla på metall och på en yta som inte är plan. Knepigt och roligt!

 

Testa med olika sorts färg. Vi konstaterade att akrylfärg och fet krita (som oljepastell) går bra, och vattenfast tuschpenna (sådan som kallas permanent marker, var noga med att inte måla på händerna bara: svår att tvätta bort!). Man ska dock INTE rita med tuschpennan ovanpå krita eller blt färg. Då blir den ledsen och slutar fungera direkt.

Vattenfärg och vaxkrita var det svårt att få att fästa på metall. Oljefärg går nog bra, om man har möjlighet att måla med det. Skulle tro att det är det Karin använder sig av i sina tavlor. Testa att skrapa bort lite färg när du väl målat, med baksidan av penseln. Då kan du skapa en teckning i det målade om du vill som blänker av metall.

 

När du är färdig: varför inte göra tavlan till en påskpresent till någon i familjen? Gör en skattjaktskarta över ditt hus eller trädgård och göm din present på ett ställe där du sätter ett kryss på kartan: så får den som ska få presenten leta upp den! (Det brukar vi göra med påskägg den här dagen)

 

Lycka till!