Idag öppnar utställningarna! Gör en målning som är en gåta inspirerad av Pia Ingelse

Idag är det vernissagedag på körsbärsgården. Ordet vernissage kommer från franskans ”vernis” som betyder lack eller fernissa som var det sista lagret på målningarna förr i tiden och som man fortfarande kände doften av när utställningen öppnade: vernissagen.

I år är det lite speciellt. Vanligtvis är det ett stort kalas med massor av människor när vi öppnar upp utställningarna första gången på våren, men nu får vi inte samlas för många på samma ställe och inte vara för nära varandra på grund av viruset covid-19 som smittar så lätt, så många kommer inte att komma till utställningarna förrän senare. T.ex. du kanske som läser det här? Men vi kommer att ha kvar de här utställningarna mycket längre än det först var tänkt, så att alla som vill ska kunna se, och vi visar också lite bilder för er här på bloggen och på vår instagram.

Varje dag nu fram till annandag påsk vill jag ta med er runt lite i utställningarna och ge er en skapandeövning inspirerad av utställningarna. Idag vill jag ta er med in i konsthallen till rummet med utställningen som kallas ”Eurydikes döttrar”. Här får ni en snabb glimt av den när Pia Ingelse berättar lite kort om sina konstverk.

Pia Ingelse berättar om två av sina verk

Vi hinner inte se så mycket, men båda Pias målningar föreställer flickor som delvis försvinner i någonting, eller verkar avsvimmade, döda eller sovande. De gör någonting någonting vi inte riktigt förstår. Vad händer egentligen?

Idag får du uppgiften att teckna/rita/måla inspirerad av detta. En person, kanske du själv får gärna vara med på bilden och någonting händer som inte är helt klart. Den som tittar på ditt verk ska fråga sig: men vad är det som händer? Vad gör personen? Eller: vad är vad?

Du själv bestämmer hur du ritar, det finns inga rätt och fel. Blyerts, tusch, krita, vattenfärg, akryl eller kol går t.ex. bra alltihop och stilen: är din.