Svart skog

Idag tar jag med er vidare i utställningarna till en liten snabb glimt av Jennie Olofsson och Karl Melanders utställning ”Svart skog”. Väggarna täcks av foton av Karl Melander från en skog som har brunnit och döda träd- grenar hänger ner från taket runt om ett dukat bord mitt på golvet som står mitt i massor av svart krossat glas. På bordet har Jennie Olofsson, som är glaskonstnär, dukat upp med olika glas och karaffer och också en del djurdelar, allt helt svart.

https://www.instagram.com/p/B-rqXG-J6Xu/?igshid=18yrg2bsqpbqc

Skogsbrand är ju en stor katastrof för djur och människor, de här fotona är från en stor brand i Helsingland men även på Gotland har det brunnit väldigt mycket för många år sen på Torsburgen och i år brann det jättejättemycket i Australien. Det märkliga är att efter en sån här brand när hela skogen står helt kal och svart spirar snart nytt liv och t.om. sällsynta speciella arter föds och kommer fram i förödelsen. Så det döda föder nytt liv.

Inspirerade av denna utställning tyckte jag att vi kunde arbeta med det döda, färglösa, som kanske kan ses som en väntan på nytt: nytt liv, ny färg, nya idéer. Det är spännande att ibland jobba helt färglöst, att tex teckna med bränt trä: kol är väldigt häftigt och kan vara befriande och ge lite ny inspiration.

Så idag gräver vi ner oss i det svarta: jag gick ut och letade upp helt döda grenar, de som ramlat från träden kanske i en vinterstorm, och så målade jag den svarta. Hittar du något annat som du kan skapa med kan du måla även det svart, jag hittade ingenting ute så jag tog några piprensare ( vita böjliga pinnar) och målade svarta med samma färg. Sen gjorde jag en uppochned- mobil av alltihop med sytråd och lite vävtejp. Det var bra att ha en liten träplatta överst att tejpa fast allt på. Piprenasarna böjde jag till former så det inte bara blev svart utan också ihåligt: former att fylla med vår fantasi! Hur ser ditt svarta konstverk ut? ( kom-ihåg förkläde och täck bordet med tidningspapper innan du börjar måla busiga spretiga grenar) .

När du hängt upp ditt konstverk och det fått hänga ett tag kanske du vill förändra det med färger och former som växer fram i ditt huvud med våren?

Vi på konstverkstan är väldigt nyfikna på dina konstverk! ” tagga” dina verk med #barnenskonstverkstad2020 så publicerar vi dem på instagramkontot! @barnenskonstverkstad