I projektet Konst och kunskap har vi på Körsbärsgården börjat följa forskning på ön som handlar om miljö. På Storsudret handlar nästan all forskning om vattnet på olika sätt. Jag ska berätta mer om det i senare inlägg. Men något som vi tyvärr stöter på varje gång vi åker ut till olika vatten är ett annat material som människan skapat. Plast.
Så gott som all plast som någonsin tillverkats finns kvar i vår natur. Det är en hisnande tanke om du t.ex. tänker dig en fabrik där plastpåsar rullar ut och upp på rullar i ett enormt tempo varje sekund. Allt finns kvar. Alltså inte i sin ursprungliga form, plastpåsar tex slits ju ner och går i småbitar förhållandevis snabbt om de hamnar ute i naturen. Men de små nanoplastbitarna som så småningom blir kvar löses inte upp förrän kanske efter 500 år (och vet vi egentligen det?) och de blir kvar och hamnar tex i djurens kroppar och sedan i våra egna, antingen för att vi äter djuren eller för att vi dricker vattnet där plasten också finns. När jag tänker på det skulle jag vilja stoppa all tillverkning av ny plast med en gång, genast. Och ändå är det så väldigt mycket som vi använder plast till idag som inte är helt lätt att hitta ersättningsmaterial till. En sak är iallafall säker: vi ska inte slänga plast direkt i naturen. Aldrig någonsin. Och vi, jag och du som läser den här bloggen och som nog får kalla oss för generation planetskötare, måste verkligen försöka få alla i vår omgivning att sluta göra det också. För tänk alla djur som fastnar i gammal plast, eller äter av den i tro att det är mat och blir sjuka och dör, och som sagt, medan äppelskrutt och mackor och till och med godis multnar bort och försvinner, blir plasten kvar och går så där lömskt sönder i små små bitar och låtsas vara sten sand och mat.
En sak som jag tänker vi alla borde göra när vi är på utflykt är att samla upp plastskräp i naturen och slänga i återvinningen. Förhoppningsvis kan det iallafall bli ny plast så, men det är ju inte helt lätt, en jättestor bit inslagningsplast som vi hittade på stranden var tex helt full med sand och smuts och borde väl egentligen hamna i soporna istället och det är ju synd.
Projekt för Körsbärsgårdens planetskötare:
Försöka köpa och använda mindre (mycket mindre) plast.
Samla upp plast vi hittar ute i naturen. Varje liten bit räddar kanske ett litet djur, lite grann är bättre än inget.
Och om vi vill skapa konst av roliga märkliga former med ibland häftiga färger som plast ju kan ha: använd upphittad plast istället för att köpa ett färdigt ”kit” på en hobbyaffär. Naturen är full av skräp som den vill bli av med men som kan bli material i din konstverkstad, låt oss använda oss av sånt som redan har använts en gång och göra det till ngt nytt och häftigt!
Kom ihåg bara förstås: att slänga plasten där den hör hemma om konstverket kasseras. I plaståtervinning eller iallafall i soporna.
Så. Nu ska iallafall vi försöka skapa något bra av allt det här skräpet. Vi återkommer med resultatet. Gör som vi: samla och skapa (och släng det du inte vill använda på rätt ställe)
Lycka till med skapandet!
När du gör någonting som du vill visa oss andra, be någon vuxen lägga ut det på instagram och ”tagga” barnens konstverkstad (@barnenskonstverkstad) och sätta hashtaggen #barnenskonstverkstad efter, så hittar vi den och kan publicera den på vårt instagram.
Skriv gärna till oss, här, på instagram eller på nanna@korsbarsgarden.se