Mattias Käll i Konstverkstan och som föreläsare på Körsbärsgården

 

Idag hade vi Mattias Käll på besök i Konstverkstan och det var helt fantastiskt. Han stannade på Körsbärsgården hela dagen och var den förste av sommarens föreläsare på kvällen. En väldigt bra dag och stackars er som missade detta.

Mattias har efter många år som illustratör börjat arbeta som konstnär och hans projekt hittills har handlat om miljö och vad vi människor gör med den värld vi lever i. I projektet Förpackad som ställdes ut på Körsbärsgården med vernissage i påsk och fram till nu har han samlat all förpackningsplast som han och hans familj slängt under ett år och tagit ut den i naturen och fotat på natursköna platser. Idag fick vi i verkstan göra samma sak: först pröva att bära de otroligt tunga näten med 118 kassar plast och så placera påsarna ute i naturen där de ju inte hör hemma men kanske dessvärre hamnar förr eller senare. För som Mattias sa, all den här plasten är ju oftast tillverkad så att den kan vara i många hundra år innan den helt bryts ner MEN vi använder den ofta bara en enda gång i en förpackning. Och om alla familjer gör av med så här många påsar (eller oftast kanske många fler) under ett år, vad händer då när det ska slängas? Om vi bränner det blir det ju till extra koldioxid i atmosfären, och bara en liten del blir till ny plast i återvinning. I samtal efter föreläsningen på kvällen var vi alla ganska överens om att vi helt enkelt måste försöka använda mindre plast.

Det kan även deltagarna på konstverkstan skriva under på efter att ha släpat säckarna från åkern bakom konsthallen upp över vägen till en stor hög stenbumlingar på heden. Men vi hade roligt under arbetet. Foto var ett nytt medium i konstverkstan och väldigt roligt att pröva på. Tack Mattias!