Nina Salalaiko kommer till barnverkstan

Dagarna går fort så här mitt i juli och högsäsong trots hettan som får oss alla människor att röra oss lite långsammare med större behov av paus. Men barnen är nog de som klarar värmen bäst, i alla fall om man får döma av vad som händer i Konstverkstan.

Tisdag- onsdag har vi haft en verkstad för barn mellan 3-6 år och det var fantastiskt vad häftiga saker de skapade. Bland annat verk inspirerade av Olivia Pettersson Fleure och Wosene samt, skulpturinstallationer och  en fantastisk gemensam målning vid långbordet.

 

Den 24 juli hade vi också vernissage med Nina Salalaiko från Riga som ställer ut sitt verk ”Grey Flowers” bestående av bla massor av grå keramikblommor utspridda över golv och vägg. T.o.m. konstnären själv var täckt med blommor. Dropinverkstan på vernissagen hade därför ett givet tema: blommor men vi fick i uppgift att skapa en blomma efter dagens humör, eller i alla fall en sinnesstämning. Så blev det till rädda, glada, förvånade och arga blommor under eftermiddagen.

 

Dagen efter startade även en ny konstverkstad för större barn och dit kom Nina på besök.  Vi såg utställningen tillsammans och Nina berättade om hennes tanke med blommorna som något som visat den samtida dekadensen, förfallet. Vi använder blommor ialla möjliga tillfällen i vårt liv, till födelsedagar, bröllop och tom begravningar, men de har så kort tid innan de vissnar, sen slänger vi dem igen. Vi utnyttjar på sätt och vis blommorna för deras skönhet som får vara en så kort tid i våra vaser/hem eller vad det nu är. Sen slänger vi bort dem för att de vissnar och blir fula.

Nina berättade att hon själv börjat med konst redan som femåring . Med hennes hjälp fick alla barnen göra egna blommor av lera i två nyanser som kunde blandas och marmoreras med varandra.