Besök av Petter Hellsing i 4dagars verkstad

I fyra dagar har vi arbetat med lite äldre barn, 9 år och uppåt med mycket fokus på teckning faktiskt. Vi började med det, för att värma upp dag 1, bland annat fick deltagarna rita av varandra men också rita en teckning efter den andres beskrivning av en förlaga. Det var spännande. Hur tolkar man en bild och hur uppfattar man en beskrivning? Sen tittade vi på Helene Billgren och Stefan Uhlinders utställning BUsummer 2023 som fick prägla hela verkstan lite. Alla fick testa mönsterrapport och måla med inspiration av utställningen. Dag två hade vi Petter Hellsing som gäst. Vi tittade på hans utställning Handen andas med världen och pratade om att idéer kommer när man sitter och arbetar och att hjärnan blir smset av handarbete eftersom det är ganska komplicerat. Sen gick vi in i verkstan och testade att väva själva och vi kan skriva under på att det inte var så enkelt, men kul!

Dag 3 arbetade vi med måleri inspirerade av konsten i samlingarna. Vi började med en lång tur i skulpturparken och utställningarna där vi också jobbade med att skissa av skulpturer på tid. En övning i att iaktta och ta snabba beslut. Roligt att måla med akrylfärg. Alla hjälpte också till med nya bokstäver till vår skylt som kapsejsat i blåsten. 

Sista dagen tittade vi på Ludi Leiva, A Home is A Portal, pratade om utställningen och skissade tecknade på temat ”hem”. Vi testade också självporträttsttyck från en spegel och några gjorde tredimensionella teckningar inspirerade av Helene Billgren. En väldigt rolig verkstad trots det stökiga bråkiga vädret som gjorde sitt bästa för att störa oss( vi flyttade in i gamla verkstan i två dagar pga av blåsten) , och jag är så imponerad av barnen/ ungdomarnas arbete. Inga problem att få till koncentrationen i den här gruppen!

Vi slutade med en liten ljudperformance och vernissage.