Konstbesök i Nässjö och Malmö och skapartips i Januari  

För den som läser den här bloggen regelbundet får jag be om ursäkt för att det dröjt sen senaste inlägget. Men det kan ju också vara intressant för samma läsare att få en uppdatering på vad som hänt med Isabelle Andriessens svettande keramik- och metallskulpturer i utställningen Skymningsland på Moderna muséet Malmö. De har fått färg! 

Så coolt med detta konstverk som sakta färgsätter sig själv!

Jag har alltså varit på konstrunda i Malmö, men innan dess bar det av till Nässjö och BUs utställning BU winter på Nässjö konsthall. I sommar kommer denna duo: Helene Billgren och Stefan Uhlinder, ställa ut hos oss! Det blir inte samma utställning, utan ngt nytt, men pappret och teckningar kommer att återkomma från Helene. Hon använder gärna gamla teckningar och gör ngt nytt med: antingen kopierar och låter ett ” bra ansikte ” få återkomma här och där i olika verk. Eller så knölas bilderna ihop eller veckas till solfjädrar: får ny form och liv. Stefan arbetar mycket med textil och tryck förutom måleri, och då får samma bit bild återkomma många gånger. Dessutom gör båda då och då besök i varandras konstverk. Väldigt kul, när en av Helenes teckningar plötsligt är tryckt på Stefans textilverk.

Du kommer att få bekanta dig mer med deras konst om du går konstverkstan på Körsbärsgården i sommar! Fint att besöka Nässjö konsthall i januari och snö, utställningen pågår in i mars. 

BU: alltså Helene Billgren och Stefan Uhlinder

I Malmö har många gallerier öppnat nya utställningar nu i januari och Moderna museét här har sista dagarna på  Betingad rörelse med verk ur samlingarna. På Galleri Ping Pong strax intill ( varför heter de så?) visades en samlingsutställning med bla Niklas Asker och Gunilla Maria Åkesson. Lars Embäck hade gjort en fin målning från ett gammal foto: taget av hans mamma? Iallafall hette det mammas blick. 

Mer historia fanns när Emma och Conti visade What shall I do with this body they have me?  på Galleri Format där besök vid arkeologiska utgrävningar av en sedan länge död och bortglömd stad på Sardiniens kust blivit till en dokumentation av växterna och spåren av mänskligt liv idag runt utgrävningsplatsen. 

Väldigt trevligt är det lilla galleriet med kafé som numera finns på Falkenbergsgatan 4A. Just nu visas collage där inspirerande av 1900talets europeiska konströrelser, två av konstnärerna bor dessutom i Berlin. Hit ( till Cowgirl gallery) kan man även komma på konsert och filmvisning, kolla in deras hemsida för program: www.cowgirlgallery.com. 

På galleri Leger visas verk av Per Mœlgaard i spännande teknik, mörk färg övermålas av ljusare torrpastell i en helhet som bildar en helt ny yta/ färgupplevelse. Man blir nyfiken på hans teknik. 

Efter dessa konstbesök långt från Körsbärsgården inbjuder vi dig till lite collageteknik så här i kalla januari. Samla urklipp och bilder i en låda: kanske även egna teckningar inspirerad av Helene Billgren. Och börja sedan limma upp dina bilder på ett ark till en helhet. Om du vill kan du ju välja ett färgat papper och svartvita bilder för kontrastens skull. Lycka till!

Gör ditt eget januaricollage och muntra upp en kall månad