Miljökonstärerna med Havdhem skola

Nu summerar vi i Körsbärsgårdens konstverkstad vårt arvsfondsprojekt Konst och kunskap samtidigt som projektet fortsätter, iallafall till sommaren, tack vare bidrag från Stadens Kulturråd och vi hoppas givetvis att hitta vidare finansiering. Projektet har lett till många fina samarbeten och ett spår är att ta all den kunskap vi har fått till oss under dessa tre år från forskare och erbjuda den till skolor. Det gör vi i ”miljökonstnärerna”, en trestegsraket riktad mot skolan. Havdhems skola var först ut och med dem har vi tittat i konsthallen med särskilt fokus på Konst och kunskap utställningen och sen fick barnen skapa utifrån 4 olika forskningsfält: Mathushållning/matbrist- matsvinn, Ekosystem i obalans och balans, om framför allt djuren i Östersjön och deras svårigheter, Vattenbristen: hur kan vi få vattnet att räcka året om? Och så till sist: Mikroorganismerna och mångfald och och deras fantastiska egenskaper för att hjälpa oss att dela sönder materia och ta åt oss näring.

De allra flesta eleverna fastnade för mikroorganismerna, en rolig uppgift eftersom man fick fantisera mycket om hur de kanske kan se ut. Sen gick vi vidare vid nästa träff och lekte lek och skapade varsitt collage utifrån de idéer som föddes vid första träffen.

Eftersom Havdhems skola nog blir den sista skolan som får undervisning ute i tältet (nu börjar det ju bli kallt) så tog vi ner den stora tältduken för i år och krattade den torra marken för att få igång lite gräsväxt igen: och se, genast föll regnet och vips! Syntes gröna strån där tältet stått. Häftigt!

Nu förbereder vi vidare samarbeten: dels i form av miljökonstnärerna även med Fole skola, men också med Naturum och TerraNova skolan och så med Dyslexikraft (ett annat arvsfondsprojekt) och Högbyskolan. Spännande!