Strandskogen med Naturum Gotland

Blogginlägg okt-nov

Ojojoj vad mycket som har hänt på sistone. Och så strejkade bloggen samtidigt. Men nu har jag nog fått ordning på det hela och ska publicera en hel del vilande inlägg. Nu ska vi försöka ta det i rätt ordning här:

Vårt första samarbete med Naturum: Strandskogen.

TerraNovaskolans 6:or i skogen, på konsthallen och tillbaka på skolan

4 oktober: En sån underbar dag! Heldag med TerraNovaskolan idag i ett samarbete med Naturum där vi började med sinnesvandring i strandskogen (där alla fick titta noggrant på omgivningen i lupp, lyssna, lukta, känna och smaka på skogen) och trädblindbock samt underbar lunch på Austre strand och sedan fortsatte till Körsbärsgårdens konsthall och Lars-Olof Loelds utställning ”SubRosa -Strandskog Solnedgång” på eftermiddagen. Medan den ena halvan av klassen var inne och tittade i konsthallen fick den andra halvan i uppgift att rita av träd. De som de hade sett tidigare i skogen, från minnet, eller träd de hittade i skulpturparken. Sen pratade vi om förenklingar, om att hitta essensen i en form (som ett träd) rita ut riktningar och bara spara det allra viktigaste i sitt intryck. Eleverna fick prova att göra sådana skisser också. Hela dagen var det strålande väder och vi är supernöjda med denna första dag i Körsbärsgårdens och Naturums nya samarbete.

6e och 17e oktober

Två dagar har nu jag, Körsbärsgårdens pedagog Nanna, rest ut till Terra Novaskolan istället för att de kommer till oss. Vi har arbetat utifrån elevernas trädskisser och gjort skulpturer i målade wellpappsremsor och lim på en träklossbas. Alla jobbade på jättefint och det blev ett gäng väldigt fina skulpturer. Den tredje dagen vi sågs tittade vi på bilderna eleverna hade tagit med lupp. Riktiga konstverk de med även om det var knepigt att få till skärpan ute i skogen. Alla i klassen fick i uppgift att snabbt fundera över ett miljökonstverk/utställning som på något sätt skulle belysa ett problem de såg som viktigt. Vi fick sedan en genomgång av jätteintressanta (imaginaära) konstverk samtidigt som vi hade vernissage på skulpturerna. Svårt men viktigt att våga vara i fokus ibland och prata inför hela klassen, wow: Terra Novas 6or, ni har varit fantastiska! Tack för fint samarbete!