Härliga skolbesök

Andra veckan i September hade vi ett stort arbete med Alléskolans 4or. Det var ett efterlängtat arbete eftersom det hade fått skjutas fram två gånger p.g.a. Corona men nu blev det alltså äntligen av. Först kom alla eleverna, 44 stycken minus någon frånvarande för dagen, ut till Körsbärsgården och hälsade på under en heldag. Eleverna delades upp i två grupper varav den ena visades runt i konsthallen av mig, Nanna, samtidigt som andra hälften ritade av blommor i trädgården och löste ett naturbingo på heden. i slutet av dagen fick alla elever påbörja varsitt konstverk inspirerade av Karin Oldfelt Hjertonsson i akvarell och flödande färg och vatten. Roligt tyckte nästan alla. Även pedagogerna prövade på lite, roligt att testa nya tekniker.

Senare i veckan efter att vi hade välkomnat ännu en skola, nämligen Öja, på plats på Körsbärsgården, så reste jag, Nanna, upp till Visby med de nu torra akvarellerna för att eleverna skulle få fortsätta på dem. Nu fick alla ”gå på” sina akvareller med ännu ett lager färg. Men istället för vått i vått blev det nu alltså torrt på vått, ifall man inte blötte upp delar av den underliggande målningen med vatten i en svamp, som vissa gjorde. Och sen till sist, tredje dagen eller i slutet av dag två, hade akvarellerna torkat igen så att vi kunde måla sista touchen med akrylfärg, nämligen blommorna. Först fick alla experimentera på ett kladdpapper med akrylfärg och se hur annorlunda den kunde bete sig jämfört med akvarellfärg och hur de kunde blanda färgen och använda sig av texturen i färgen den här gången. Roligt att se hur olika eleverna tog sig an uppgiften; men så hade jag ju också uppmanat dem att försök gestalta sin ”egen” blomma, blomman med sitt eget namn vilket de flesta försökte.

Det sista passet hade vi redovisning för varandra där alla fick presentera sitt verk för kompisarna och öva på att prata inför de andra och formulera sig om vad de kunde se och uppleva. Ett jätteroligt arbete blev det och nu vill jag ju bara fortsätta att arbeta med de här härliga fyrorna när jag har lärt känna dem lite. Riktigt ihärdiga och fina individer. Hoppas det här arbetet gav inspiration till annat, det brukar ju kunna vara så. Tack för denna gång och tack Region Gotland och Skapande skola för det här viktiga arbetet som verkligen behövs i skolan!