Måla mörkret

Nu är vi mitt i november i den mörkaste månaden brukar man säga eftersom iallafall vi vuxna har en bild av att det är snö i december som lyser upp.

Visste du förresten att det finns något som heter ljusföroreningar? Att vi ”smutsar” ner det totala mörkret med ljus. Det är ju nämligen så att många djur är skriva på natten och gillar och behöver mörkret. Så det kanske vi ska tänka på innan vi sätter upp alltför många ljusslingor till jul: att vi människor ständigt har ökat den elupplysta natten på jorden de sista hundra åren. Snart finns inget totalt mörker om natten kvar. Så varför inte bidra till lite mörker med att sätta upp en ljusslinga istället för fem? Och ha en timer på den så att den släcks mitt i natten när vi ändå sover? Djuren och naturen kommer att tacka dig.

Nu till veckans konsttips:

Måla mörkret! Ta vad du har till hands: kritor, kol, tusch eller vattenfärg och försök rita något du ser i mörker. Inte totalt mörker då, men det räcker ju med att det blir lite mörkt så försvinner nästan alla färger. Kan du måla en bild ändå? I nyanser av svart och grått?

Pröva! Och glöm inte att tagga dina bilder med @barnenskonstverkstad!