Glad midsommar! Kom ihåg bina :-)

I år är ju ett speciellt år när vi inte ska ställa till med för stora fester men att fira med de närmaste i trädgården kan man ju göra! Om det växer lite mycket sly och buskar så kan man klippa dem och göra en liten midsommarstång: det gjorde vi: och det är roligt att binda kransar: de kan bli rutiga konstverk! Passa på att använda blommor som vildbina gillar så kan du låta kransen ligga till dem sen: men ännu hellre, be mamma och pappa spara en bit gräs i trädgården där dessa växter kan få frodas!


Här följer ett citat från Naturskyddsföreningens sida: Binas fem favoritblommor

1. Sälg – blommar tidigt och lockar till sig flera bin som bara samlar pollen på just sälg eller andra arter av Salix. Sälgsandbi, videsandbi och vårsandbi är ofta vanliga, flodsandbiet är en sällsynthet som bara finns på ett par platser i Skåne, men som brukar vara talrikt där det förekommer.

2. Kirskål – börjar blomma första veckan i juni och lockar till sig en massa små bin, bland annat citronbin. I ett enda bestånd av kirskål kan man ofta hitta flera olika arter tillsammans. Men de är svåra att få syn på för de är verkligen små.

3. Käringtand – lockar till sig bland andra murarbin som framför allt finns i skogarna i norra Skåne. Hedmurarbi, lundmurarbi och backmurarbi ska man leta efter.

4. Väddklint – blommar från mitten av sommaren och förknippas framför allt med stortapetserarbiet som finns i sandområdena väster om Åhus. Det är ett jättetjusigt och sällsynt bi som brummar högljutt. Också andra tapetserarbin besöker väddklinten.

5. Höstfibbla – förknippar jag med hanar av smalbin som ofta är väldigt talrika och lätta att se i dessa gula blommor. Hanar av flera arter avsmalbin har väldigt långa antenner, riktigt läckra är de!

Erbjud bina en bostad i din trädgård
Du kan också locka in bina i din trädgård med rätt blommor eller genom att erbjuda dem en bostad.

Bihotell – har kommit på modet och är mycket uppskattade av många arter av vilda bin. Det enklaste är att ta en vanlig vedklabbe och borra en massa hål i den. Men tänk på att borra hål med olika diametrar, från 2 till 12 mm kan vara lagom.

Stjärnflocka – bör finnas i varje trädgård. Dess blommor lockar till sig små bin med kort tunga eftersom nektarn ligger ytligt och är lätt att nå. Citronbina kommer, men även andra småttingar.

Blåklocka – både liten och stor är trevliga att ha i trädgården. Flera arter av vilda bin tycker om att gömma sig eller sova i klockorna. Det lilla småsovarbiet är förtjusande, liksom det lite större storsovarbiet. Har du tur hittar du även blåklocksbiet i klockorna.

Kryddväxter – olika arter av Salvia, oregano, timjanarter och många fler lockar olika arter av vilda bin, och även olika arter av humlor. Om man har många olika kryddväxter kan man studera hur olika arter av bin och humlor väljer olika växter.

Bolltistel – bör man ha i sin trädgård av en speciell anledning, de besökande bina och humlorna är väldigt lätta att fotografera. Men också naturligtvis för att särskilt humlorna älskar dem.”

Sen när bin och humlor snurrar runt kan du måla av dem! De är jättefina att studera på nära håll.

Sista delen av intervjun med Hanna Nathaniel

Nu har vår videoavdelning äntligen blivit klar med tredje och sista delen av intervjun med Hanna Nathaniel. Om ni tittar här får ni lära er bl.a. av man gör inom alg och släkeforskningen på forskningsstationerna på Ar (norra Gotland) och Byxelkrok (Norra Öland), vad som händer med alger som dött i havet och hur vägen till att bli forskare kan se ut.
Mycket nöje!
Och om du nu tittat på alla tre delarna: vad ger det dig för tankar om konst? Hur skulle du göra konst för att kommentera eller berätta om det här?
Jag har lite idéer som jag tänkte dela med mig av i nästa inlägg men jag vill höra era också! Skriv till mig på nanna@korsbarsgarden.se, kommentera här, eller på instragram (@barnenskonstverkstad) och GLÖM INTE att tagga era bilder med @barnenskonstverkstad och #barnenskonstverkstad om ni skapar något själva och lägger ut bilden på internet så kan vi se den i konstverkstan och visa den i vår instagram också!
Grattis till sommarlov förresten alla! Och glöm inte att SKAPA i sommar!

Del 2 av intervjun med Hanna Nathaniel från KTH

Nu är andra delen av intervjun med Hanna Nathaniel färdigklippt! Och det blev faktiskt en tredje del, med lite ”bonusfrågor” också, som publiceras här om någon dag.
I denna delen kommer resten av elevernas frågor med iallafall. Vi väntar med spänning på lite foton på de olika släkesorterna från Hanna och KTH!

Förberedelserna för sommarens verkstäder pågår för fullt samtidigt som vi letar vidare bland miljöforskning och miljöarbete på Gotland som kan berika vårt projekt. Idag fick vi fina idéer från Pia Jertfelt på Hållbara Gotland tillexempel.

Konst och Kunskap träffar Hanna från KTH

Under hela vintern har vi frågat och undersökt vilken miljöforskning som pågår på Gotland just nu och framförallt på södra Gotland runt Körsbärsgården. Det är många av projekten som är knutna till vatten. Inte så konstigt kanske eftersom Gotland är omgiven av havet.
Hanna Nathaniel är en av de forskare vi har pratat med som utgår från KTH i Stockholm men har stora delar av sin forskning på Gotland. Nu under våren har resorna till ön ställts in p.g.a. covid-19 så till slut bestämde vi oss för att ses över nätet och göra en intervju.

Hannas forskning handlar om släke. Den tång som ligger på stranden och torkar. Förr användes den flitigt som gödsel på åkrarna för att den gav bra extranäring till växter så att de växte bättre. Nu prövar man att göra det igen och Hanna undersöker om det är en bra sak att göra.

Elever från Öja skola klass 1 och 2 samt Desisderia Särskolans gymnasieklass i Visby har skrivit frågorna. Här nedan kan ni se en första del av intervjun. Fortsättning följer!

Planering för Skapande Skola till nästa läsår

På Gotland har Regionen en samordning av insatser inom Skapande Skola och förra veckan träffades alla aktörer, d.v.s. konstnärer, skådespelare, författare etc. som haft program ute i de Gotländska skolorna under läsåret 19/20 för en utvärdering. Eftersom det är coronatider träffades vi på nätet, och det fantastiska med det är att vi kunde träffas från flera delar av Sverige i vårt virtuella rum.
Den här veckan var det dags igen, denna gång för en upptakt till nästa läsårs insatser, och jag, Nanna, pedagogen från Körsbärsgården, fick än en gång över nätet, träffa de skolor som valt Körsbärsgården för sin skapande skola insats.
När vi arbetar med grupper från skolor brukar vi göra en trestegsraket. Först får man se på konsten sedan skapar eleverna själva inspirerade av konstnärerna och till sist pratar vi om konsten, presenterar den för varandra och uttrycker vad vi ser.
Skulle du vilja att Körsbärsgården kom till din skola, eller vill ni komma ned till oss? Kontakta Nanna på nanna@korsbarsgarden.se så kan vi se hur vi kan lösa det!