Ny vernissage i konstverkstan 13 juli och LERRECEPT

Lördagen 13 juli avslutades 3-dagarsverkstan där vi målade lager-på-lager målningar inspirerade av Björn Evensens utställning.

Vi hann med en hel del under våra 3 dagar. Bland annat vik-målningar inspirerade av Sadaharu Horio, Hårmålningar (ett hårstrå under ett papper och grafitkrita som målades över- blir en häftig effekt!) inspirerade av Pi Eriksson och rörelsemålningar i tusch.

Sista dagen målade vi av varandra som djur inspirerade av Caiza Con Zeipels ”Dog”. Denna gång med vattenfärg! Det blev roliga resultat i gränslandet människa-djur.

Känns så märkligt när det redan är slut efter tre dagar.

Här lite tips om hur man tar hand om sina skulpturer i skulpturlera gjorda hos oss:

Att bevara figurer gjorda i skulpturlera (Chamotterad Fylelera från Lokatta keramik i Barlingbo):

 Innan ni gör något mer med era figurer, låt dem torka helt, kanske kan det ta upp emot 14 dagar. Sen kan man antingen 

bränna dem i en keramikugn vid ca 1000-1280 grader C. Eller om man inte har tillgång till ugn

Kan man (tillsammans med föräldrar) pensla dem med en blandning av kokt linolja och lacknafta 50/50. Lacknaftan dunstar ju bort efter ett tag, är bara för att oljan ska suga in bättre man kan pensla flera gånger tills de ”mättats”, efter det håller de mycket bättre.. Principen är ju annars att så länge man inte bränner lera i keramikugn kan man alltid blöta upp leran igen med vatten och få den ( med lite tålamod) som den var från början.

Torkad lera -oljad eller ooljad- kan ni måla och lacka med tex vattenfärg el akrylfärg och lack . Det går alltså bra att spara lera varken oljad eller bränd, men den är förstås skörare då.