Första dagen på Sommarlovskonstverkstad

 

Idag hade vi första dagen på vår första sommarlovskonstverkstad. Vi var några stycken som inför den här verkstan hade varit på stränderna och samlat skräp till skulpturer. Det finns två typer av strandskräp (och så sådant som inte alls är skräp utan fynd, men inte alla såna bör man alltid plocka hem: som fossiler tex, ibland mår de bättre av att ligga kvar på stranden)

Skräp som är vackert eller kan bli vackert trots att det är skräp, dit räknar jag gamla skor, vissa havsmodellerade plastbitar och gamla repstumpar och annat. Även en del fult plastskräp kan faktiskt bli riktigt fint i skulpturer. Sen finns det förstås sådant skräp som bara känns tråkigt och skräpigt, som nya godispapper, plastpåsar och rester efter slarviga campare. Det brukar jag plocka upp ändå och lägga i en särskild påse direkt till soporna, för jag vill rädda undan det från djuren i haven. Jag hoppas att alla konstverkstediggare tänker likadant: låt oss rensa stränderna från plast: göra om det till ngt vackert eller iallafall få bort det från stranden så det inte åker ut i haven igen!

Så: som ni förstår var en uppgift under konstverkstan att bygga skräpskulpturer. Men vi ska fortsätta med det imorgon, idag började vi istället med måleri, inspirerade av Anders Dahlbergs utställning. Alla fick börja med att rita sitt eget hem eller ngt de gillade i sitt hem och utifrån det sedan måla en tavla där färgen och fantasin fått växa vidare med bilderna. Djungeln bryter ut i trädgårdarna, en dinosaurie höjer sig upp ur bärbusken, en katt blir till ett sagodjur med väldigt gap som föder fram en ny värld…

Idéerna sprutade och tiden var som vanligt alltför knapp, men imorgon fortsätter vi verkstan som denna gång pågår i tre dagar med besök av Ulrika Forneaus.