Så mycket vackert och så stora problem: precis som det är i världen just nu

IMG_7135 IMG_7168Idag kände jag en sorg när jag såg det tre meter långa underbara hav som konstverkstans deltagare har målat under sin kurs men idag fyllde med plastskräp som de hade med sig. Idén kom från flera håll när vi pratade om vad man kunde göra för konst om miljöproblem och det fungerar precis som jag nog trodde fast värre: en spark i magen när jag inser att precis detta händer här och nu ute i vårt riktiga vackra hav: det är fullt med skräp hela tiden som dag efter dag fylls på! Så hemskt. Vi måste verkligen göra något åt saken.

Den viljan saknas inte hos konstverkstans unga deltagare. Varken hos den vana gruppen som gått eftermiddagar nu i fyra dagar och alltså byggde upp detta plasthavskonstverk vid sidan av skulpturer av hajar och valar med skräp i magen, en installation med vattenburkar där i tur och ordning människa, ko, gris och häst har varsin burk med renare och mindre vatten ju längre från människan vi kommer, eller nybörjargruppen ( i Konstverkstan, inte i konstens värld) som gått två längre förmiddagar i en extrainsatt grupp. De skapade också de konst på miljötema, bla en jättelik vattensköldpadda insnärjd i rep och plast, och en målning av en fabrik med rutchkana för skräp rakt ut i vattnet.

Dag nr 2 på 4-dagarsverkstan hade vi besök av Gunilla Rosenqvist, professor på Uppsala universitet, Campus Gotland, som berättade om fiskdöd och övergödning i haven och svarade på barnens frågor. Men redan innan hennes besök  imponerades jag av deltagarnas kunskaper. Det finns verkligen hopp om framtiden om dessa fantastiska ambassadörer för miljön och vår gemensamma jord kommer att sitta vid rodret.