Moki Cherry på Moderna museet i Malmö 23/9 2023- 3/3 2024

September och tid för besök hos andra utställare; jag hamnar mitt i ett kreativt myller på Moderna Museet i Malmö. Moki Cherry eller Moqui Cherry; later namnet bekant men ändå inte? Ja, kanske har du bättre koll på hennes barn, Neneh och Eagle-Eye Cherry och har du svårt att komma på inom vilket media Moki var verksam så är det kanske inte heller så konstigt, eftersom hon var både textilkonstnär, målare och gjorde collage, kläder och miljöer men även teater, workshopar och mycket mer. För Moki, eller Monika Marianne Karlsson som hon växte upp som, var konsten livet och livet konsten och livet levde hon med sina barn, sin man, musikerna Don Cherry och ett hus som ständigt var öppet för besökare.

Moderna museet öppnade 22 september utställningen ”En resa är oändlig”, som är den största separatutställning som hittills gjorts med Moki Cherry. Vernissagen var i hennes egen stil: med konsert och barhäng till sent på kvällen som en öppning till Malmös gallerihelg.

Moki växte upp i Skåne efter att i unga år flyttat dit från Norrbotten. Senare gick hon Beckmans skola i Stockholm, där hon var klasskompis med Marie-Louise Ekman och träffade sin framtida man, Don Cherry. På senare delen av 60talet reste de mycket i USA och övriga världen Moki började måla. 1970 skaffade de sig ett hem i en gammal skola i Tågarp i Skåne. Här bodde Moki sen under resten av sitt liv med avbrott för New York eller andra resor ut i världen. 

Mokis verk är färgstarka, och har ofta skapats som delar av en av Don Cherrys bands konserter eller som en del av det gemensamma hemmet. Ofta återfinns hennes konst som en turnéväska, en köksvägg, ett klädesplagg, men det går inte att ta miste på att det är konst. Influenser från buddism och vardagsliv får plats sida vid sida, exotiska djur, och starka färger, monument från New York bredvid skolan I Tågarp, österlänska drakhuvuden, rymdmotiv och blodkärl blandat med abstrakta mönster tar form i textil, lera, collage, på plywood eller kartong. En som tidigt uppmärksammade Mokis konst var Pontus Hultén som lät hela familjen Cherry flytta in i en stor dombyggnad utanför moderna muséet där de under ca 70 dagar mer eller mindre bodde, Moki sydde kostymer och skulpturer och målade en stor mandala på golvet, medan Don med kollegor repeterade och spelade musik. Och vem hade skapat domen? Jo, Bengt Carling, mer känd på Gotland som Benedictio!

Senare bjöd Pontus Hultén in Moki igen; denna gång när han skulle arbeta med konstverkstan för barn ”Atelier des Enfants” inför öppnandet av Centre Pompidou 1974, alltså innan själva byggnaden var på plats.

Moki och Don Cherry som i Tågarp startade vad de kallade Organic Music Theatre, och hela tiden levde med och i konsten, arbetade alltså väldigt mycket med skapande verksamhet för barn, parallellt med sin musik och annat skapande. I Tågarp skapade Moki Cherry och Anita Roney tillsammans teatergruppen Octo-puss där ungdomar skrev och spelade och  turnérade  upp till Stockholm. En av dem var den idag välkände Shanti Roney. I Tågarp skapade Moki och Don både barnprogram (Piff Paff Puff) och barnradio med fokus på skapande. Under 1973 gjorde Moki och Don med kollegor närmare 90 skolworkshopar runtom i hela Sverige med Rikskonserter.

 För att göra den här sidan av Mokis konstnärskap rättvisa har Moderna Museet byggt upp en skapande verkstad mitt i utställningen där vem som helst kan sätta sig och skapa collage i Mokis anda.