Första konstverkstan för sommaren med besök av Helene Billgren och Stefan Uhlinder

Wow! Vilka dagar. 4 stycken förmiddagar har vi arbetat ihop med Helene Billgren och Stefan Uhlinder och inspirerats av deras utställning BUsummer2023.

Vår första dag i verkstan var ju deras vernissagedag så efter lite inledande ritövningar berättade de lite om sin utställning inne i konsthallen och den tecknade vi vidare inspirerade av vad vi sett. Dag två fick vi testa olika varianter av att duplicera sin teckning och göra den till ett mönster. Vi kalkerade teckningar med hjälp av fönstren ( dagsljuset utifrån gjorde att vi kunde se igenom pappret) och satte ihop de spegelvända bilderna men vi fick också testa mönsterrapport där Stefan visade hur man kan klippa isär en färdig teckning och sätta ihop den lite tvärtom för att undvika tomma rutor i mönstret.

Tack till Stefan och Helene! Det var jättekul att arbeta med er. 

Dag tre startade vi med lite snabba skisser nere i skulpturparken och sen inspirerades vi av Judith Dekker till att göra små träskulpturer ( från restbitar från Hoburgs byggtjänsts snickeri: tack för sponsringen!) som vi färgsatte efter de dominerande färgerna i våra hem. 

Vi fortsatte på skulpturtemat och arbetade i Helene Billgrens anda vidare med teckningar till att med knycklande, vikningar och sammanfogningar skapa nya konstverk. 

Den sista dagen ägnade vi åt Petter Hellsings utställning ”Handen andas med världen”. Då vi också pratade om att avancerat arbete med händerna gör oss smarta. Vi fick själva testa att väva med ull , bast, garnrester från Gotlands spinneri ( tack för sponsringen!) och snörskräp från stranden, och göra våra egna vävkonstverk. En av våra elever vars funktionsnedsättning sätter käppar i hjulet för finmotoriken tog den här uppgiften till en helt ny nivå.  Vävens trådar fick färg och förutom tråd och ull vävdes strandfynd och annat in till ett expressionistiskt verk i sann GUTAI- anda. Jag är så tacksam för våra kreativa elever som ständigt är med oss och utvecklar undervisningen  uppgifterna till att bli bättre och bättre! Vi lär oss av er.