Globala målen Nr 15 Ekosystem och biologisk mångfald

Även om människan är en otroligt smart och fiffig varelse så slår naturens mångfald oss många gånger om. Det är ett komplicerat system där varje liten bit behövs och därför kan vi ställa till det rejält när vi ändrar och bygger och odlar om någon art försvinner utan att vi märker det. Faktum är att ganska många arter av växter och djur redan har försvunnit och nu gäller det att vi behåller naturen så mycket orörd det går. Därför är det bra att behålla det som är naturligt i skog och mark: spara gamla träd, vattendrag, högt gräs och sånt som kan vara stökigt för människan. Till och med mörker faktiskt. Många djur lever på natten och behöver mörkret. Småskaligt ekologiskt jordbruk funkar bäst för djur och natur. Det är vi ganska bra på på Gotland, men vi kan bli ännu bättre.

Konstuppgift:

Gör små krumelurer: egna insekter eller djur som kanske ingen någonsin sett. Om du vill kan du klippa kroppen av en bit kartong som du fäster ben på. De är vänligt sinnade och håller gärna hand då har du ståltråd eller piprensare hemma så kan du använda dem till ben som kan hålla i varann. Blev det glitter över efter Lucia kanske de är glitterkryp, hittar du något i trädgården som kan vara delar? Kanske kan de små varelserna få bli julklappar till familjen?

Dagens handling: om du har en trädgård: bestäm en hörna med de du bor med som får vara orörd nästa år. Där gräs kan få växa och där grenar kan ligga orörda. Till våren kan du sprida lite ängsblommefrö där. Då blir insekterna glada!

Och släck julbelysningen under nattimmarna. Då blir nattdjuren glada.