Globala målet Nr 10: lika för alla!

Lucka Nr 10 i Konstverkstan kalender om de Globala målen för en hållbar framtid är: Minskad ojämlikhet.
Lika rättigheter för alla alltså. Oavsett hur du ser ut, vad din kropp kan göra och var du kommer ifrån eller bor. Alla har rätt att leva och ha det bra och vi måste dela lika med jordens resurser. Det betyder att vi som bor i rika länder måste dela med oss börja använda mindre av jordens resurser än vi gör idag för att det ska räcka till alla. Vi ska inte behandla varandra olika på grund av hudfärg eller religion och de som till exempel sitter i rullstol eller inte kan se ska också kunna gå på museum och aktiviteter.
Dagens konstuppgift:
Ökad jämlikhet för hjärnhalvorna! Rita av en person tex i familjen med den handen du inte brukar rita med!
Du kan också testa att rita utan att titta på pappret, bara på den du ritar av.
När du färglägger, titta ordentligt: använd så många färger du kan: om du tittar noga har huden och håret jättemånga färger i sig. Att bara måla ett ansikte beige eller brunt är lite som att måla en regnbåge med två färger.


Dagens handling:
1.Finns det någon i din närhet som inte blir rätt behandlad, som inte får samma möjligheter som du? Finns det något du kan göra åt det? Fundera.
2.Sätt igång en jämlik lek: där alla som är med i leken kan vara med på lika villkor. En bra sak då är att leka utan prylar. Kan alla springa kan ni leka tafatt eller charader. Finns det någon som inte kan springa kan till exempel alla sitta och leka.