Isbjörn av omslagspappret

Vi fortsätter på återanvändningstemat i konstverkstan.
En högtid som brukar skapa ganska mycket skräp är julafton, eftersom många fortfarande tycker att det är häftigast att slå in paket i omslagspapper. Är de där paketen tejpade med tejp också så kan det vara lite knepigt att återvinna pappret för återvinningsmaskinerna gillar inte plast och klister. En sån där kasse full med paketpapper från öppnade paket hade hamnat i konstverkstan och stått där i nästan ett halvår och när jag tittade lite i den insåg jag att nästan alla var vita på insidan och det gav mig idén att göra en isbjörn.

Isbjörnarna lever uppe i Arktis men har på senare år haft det tufft med de stigande havstemperaturerna p.g.a. klimatförändringar. Isen där de i generationer grävt sina iden för att föda ungar, grottor som isbjörnarna grävt vidare och förfinat i varje ny generation smälter plötsligt och grottorna kollapsar. Och de strandnära isarna fryser senare än tidigare. Eftersom det är där björnarna jagar blir de utan mat och isbjörnar t.ex. blir kvar på land i arktiska Ryssland och börjar leta föda på människors soptippar och kommer ända in bland boningshus för att leta mat. Isbjörnarna svälter och även miljögifter riskerar att förgifta björnarna eftersom de är överst i näringskedjan. Det betyder att små mängder av gift kommer in i smådjur och växter men när gifterna kommer till Isbjörnen, som bara äter kött och större djur som i sin tur ätit de små, är det så mycket gift att isbjörnen kanske inte överlever. Forskare tror att bara en tredjedel så många isbjörnar som nu finns i arktis kommer att finnas 2050.

Isbjörnarna är ståtliga djur och det är häftigt att försöka fånga rörelsen i djuret, hur det står och lutar sig och att det väger jättejättemånga kilon. Jag knölade omslagspapper med vita sidan utåt och fäste ihop klumparna med ”målartejp” (som är ganska vit). Sen fäste jag ihop flera klumpar och så småningom kunde jag ta större bitar papper och slå om hela bitar av björnen och tejpa igen. Slutresultatet var helt ok och den ser faktiskt lite tung ut också fast den bara är gjord av papper.
Vad vill du göra för djur?
Har du något gammalt papper eller något annat som redan är slängt hemma att skapa det med?
Koncentrera dig på att få djuret att ”leva”. Studera noga hur det rör sig, kanske genom att försöka härma det själv? Det är roligt!
Huvudsaken är att ditt konstdjur ser ut att ha liv ,inte att det liknar ett riktigt djur.
Fota ditt djur och ”tagga” oss:
@barnenskonstverkstad #barnenskonstverkstad så kan andra få se ditt djur!
Lycka till med skapandet!