Nu drar skapande skola-hösten igång

Ni vet väl att man kan välja skapande skola med Körsbärsgården? Detta läsår är det 16 grupper som valt och fått Körsbärsgårdens insats och först ut var Högbyskolans nior. Tyvärr hade de inte möjlighet att ta bussen ner till Körsbärsgården så jag började dagen med en ”virtuell” rundvandring i form av bildspel med guidning till.e

Sedan fick alla sätta sig och teckna utomhus i det helt fantastiska vädret och teckningarna ledde under dagen vidare till dikter samt till starten på konstverk som eleverna ska få fortsätta med nästa gång vi ses. Kafeterians överblivna kaffe kom väl till pass i arbetet, inte i struparna, men på teckningarna!

Skapande skola finns som ett komplement till den vanliga undervisningen för att elever ska få träffa människor från kulturlivet som kan inspirera dem till skapande, erbjuda ett alternativ till den vanliga skoldagen och en lust att skapa. Det är inte helt bekvämt för lärare med dessa schemabrytande insatser men jag tror det betalar sig i form av de insikter som kan göras av somliga elever. Hur som helst var dagen helt säkert ovanlig för de flesta av deltagarna, men inte så dålig, när vi läste allas dikter i slutet av dagen kunde jag känna av en nyvunnen självkänsla i rummet.

Sommarens sista konstverkstad med art-performance i skulpturparken

koncentrerade barn inför performance
Klara Kristalovainspirerade växtmänniskor


Sommarens sista verkstad var välfylld både med deltagare och skapande. Vi började med att vandra igenom skulpturgalleriet och bl.a. prata om Klara Kristalovas skulptur Björkflicka. Inspirerade av den fick alla rita av varandra fast med tanken att det hade börjat växa blad, stam eller blommor någonstans på människan, hälften människa hälften växt helt enkelt. Vi ritade även av delar av trädgård och park med uppgiften att förenkla och ta bort detaljer. Medan vi var här nere i parken konstaterade vi att skulpturgalleriets huskropp och öppningar skapar ett eko och intressant skillnad i ljud om man står lite utspridda längs med gångvägen. Så när föräldrarna kom i slutet av dag två startade vi vernissagen med en art-performance just längs den gångvägen med ljud som medel. Konst är ju inte alltid bild.

Shiro Tjusimura-inspirerad akvarell

Annat vi utforskade var akvarell med Shiro Tjusimuras enkla tecken på tunt papper i Skulpturgalleriet som modell, där vissa av samma upprepade tecken är skarpa och vissa är mer och mer suddiga. Vi testade med olika tjocka penslar eller svampar samt olika vått eller torrt papper.

Deltagarna gjorde också skulpturer som de fick föreställa sig skulle kunna vara i skulpturparken. Många var i tanken flera meter höga och hade olika färgsättningar än leran de nu var gjorda i.

Sista stunden sista dagen gjorde vi minikonst inspirerade av vandringen i konsthallen dag två och Akiko Horios konstverk. Alla fick en tändsticksask som utgångspunkt och sen var det fritt att skapa som man ville. Japaninspirerat blev också tuschmålningar sista dagen som försökte fånga rörelser. Häftigt vad livfullt det blev!

Avslutning med performance i Sadaharu Horios anda i lördags

Lördagen den 3 augusti avslutades den 9e konstverkstan i ordningen (eller 10e om man räknar med påsk) och den 2a som var 4 dagar lång. Roligt att få så mycket tid med deltagarna, men ändå kort för vissa som verkligen tar tid på sig i uppgifterna och skulle kunna sitta med ett arbete en heldag utan problem. Härligt med en verksamhet där eleverna kommer tidigt och tigger om att få starta och aldrig vill gå när passet slutar!

Iallafall, när vi närmade oss klockan 16.00 på lördagen förberedde vi en performance i Sadaharu Horios anda, som ju är representerad med utställning i konsthallen i år, men också en av anledningarna till att kostverkstan överhuvudtaget satte igång samma år som han var här och gjorde sin utställning Atarimae-no-koto 2014. Alla målade simultant på varsitt papper med tre enkla handgrepp till ringklocka. Sen var det vernissage!

Förutom performance hade Horio inspirerat till vikmålningar, Pure Evil till ”tags”, Malin Peterson till ”bubbliga”målningar på tyg, skulpturparken till teckningar och nya skulpturer som kanske borde få ta plats bredvid befintliga verk (iallafall var det elevernas idé när de arbetade i lera) och Totte Engvall till häftiga collage. Vilka fantastiska dagar! Koncentration och passion!