Christoffer Totte Engvall besöker Öja skola och ett limrecept

På tisdag morgon åkte jag Nanna, tillsammans med Christoffer Totte Engvall och hans sambo Madde Romppanen för att hålla workshop i skolan i Burgsvik.

Först träffade vi alla barn i f-klass till och med 2an och sedan de i 3an till 5an.

Det var fantastiskt roligt!

Vi hade med oss en hel hög med ”preparerade kasserade teckningar och målningar”, ni vet de där som vi hade hällt kaffe eller soja eller tusch på, och så lim (tapetklister hade vi) penslar och lite gasbinda, häftapparater, färg och kritor.

 

Alla fick en kartongskiva (också återvunna! Skurna ur förpackningskartong som blivit över från körsbärsgårdens kafé) och sen fick de välja några papper att börja klippa eller riva från. Tipset från Totte var att spara sina favoritbitar till slutet så att de hamnar överst, och börja med lite ”fulare” bitar. När man limmar collage går det bra att både pensla under och över pappersbitarna, när limmet torkar är det inte kladdigt längre, utan blir mer som en täckande yta. Den här gången hade vi köpt limpulver och rört ut med vatten, men Totte och Madde gav oss ett limrecept som kommer längst ner i det här inlägget.

När limmet torkat kan man gå på sitt collage med akrylfärg eller kritor tillexempel. Vi hann inte vänta helt, men har man en pensel man inte är så rädd om är det också ganska häftigt att låta akrylfärgen blanda sig med limmet. Några valde att limma fast bitar av tyg/gasbinda eller sätta häftklammrar över bilderna för att ”sy ihop dem” det blev väldigt olika häftiga resultat och timmarna till skoldagen var slut gick väldigt fort.

 

 

 

 

 

GÖR DITT EGET COLLAGE LIM (ordet Collage är franska och kommer just från ”att limma”)

Tottes recept:

 

½ dl socker+ 2 dl vatten

1 ½ msk potatismjöl+ 2 del vatten

. Koka upp 2 dl vatten med socker

. vispa potatismjölet + 2 dl vatten i en skål (kallt)

. Häll i potatismjölblandningen när sockervattnet kokat upp

. vispa/rör om tills limmet bubblar

. dra ifrån plattan och låt det svälla/svalna

Klart!

Limmet är en färskvara och ska användas inom en dag

 

Så i fortsättningen: bli inte sura om era föräldrar råkar spilla kaffe på era teckningar, men be om en plats (kanske ute eller i garaget) där ni kan fortsätta arbetet med kanske lite soja eller något annat ni kommer på också!

Pröva koka ert eget lim ( med föräldrarnas hjälp kanske)

Och börja SKAPA!