3 dagar med ungdomarna 23-25 juli med besök av Maria Ängquist Klyvare

Nu har vi precis avslutat en konstverkstad för åldern 12+. Roligt med dessa äldre barn, också eftersom de flesta gått konstverkstan förut och hade önskemål och förväntningar.

Det var ett gäng vässade unga konstnärer som arbetade koncentrerat även om det också pladdrades en hel del på sina håll… Första dagen startade vi med att teckna porträtt. Alla fick välja någon de inte kände sen förut så att det blev ett ”nytt” ansikte att teckna av och första försöket gjordes med ”fel” hand. Sedan fick alla bytta tillbaka till sin vanliga hand och i det andra porträttet koncentrera sig på att försöka ”skulptera” med tecknandet, få fram höjd och djup i ansiktet. Temat för dagen var också sedan skulptur. Vi gick en tur i parken med lera i hand och skulpterade av det vi såg lite vartefter och som avslutning fick alla välja en skulptur att försöka skulptera av i lera. Efter pausen tittade vi lite på Maria Ängquist Klyvare och Elina Birkehags utställningar och pratade om unga flickors situation och sedan fick alla skulptera utifrån en tanke om vad de själva skulle vilja lyfta som fråga, vad de tycker är viktigt. Det var en svår uppgift.

Dag två var temat måleri. Vi tittade på flera exempel ute i konsthallen, i de fasta samlingarna och i BU, studerade skillnader i anslag, penseldrag, abstrakt eller figurativt måleri och alla fick skissa/skriva ner idéer i hallen. Sedan gick vi tillbaka till verkstan och testade själva.

Dag tre startade vi med att måla vår egen fäbodvägg à Elina Birkehag. Dvs alla gjorde en stor gemensam målning uppspänd på väggen inne i gamla verkstan. Medan den torkade gick vi ut och skissade i skulpturparken. Tecknade mellanrum, detaljer och förenklade landskap. Delvis knepigt. Sedan fick vi träffa Maria Ängquist Klyvare i hennes utställning som berättade om sina tankar bakom verken och hur hon även arbetat inför ett offentligt uppdrag. Väldigt intressant, temat, om kvinnors situation i världen både chockerade och intresserade den här gruppen.

Den sista timmen ägnade vi åt linoleumtryck, och efter att ha karvat fram sina bilder för avtryck i linoleumskivorna fick alla också lämna meddelanden på vår vägg inne i verkstan med kol och svart färg. Roligt att se ett uppdaterat fäbodklotter!

Så var det alltför snart dags för vernissage och jag hoppas nu att alla har en rejäl inspirations-boost för eget skapande under året, här hade vi verkligen ett gäng unga begåvningar på plats.