Tredagarsverkstad med besök av Eva Jacobson till ända

Tre dagar för barn lite större barn och några ungdomar. Tiden rusade fram. Dag ett tittade vi på Siri Carléns skulpturer och gjorde egna varianter med ståltrådsstomme och förpackningsemballagopapper som fyllning och papier maché. Men vi hann också med att inspireras av utställningen tecken först i tecknande av varann som bokstäver och sedan i en akvarellmålning som fick fortsätta i lager på lager under verkstans dagar. Vi pratade om tecknens och bokstäversfunktion som ett meddelande man kan lämna efter sig när man lämnar en plats, och en elev konstaterade att det ju är som all konst egentligen.

Dag två fick vi besök av Eva Jacobson som är aktuell både i utställningen tecken och i sin egen utställning ”Ingenting är hela världen”. Hon läste några egna texter för oss som hon skrivit med konstverk och deltagarna fick i egentillverkade små anteckningsböcker rita vad de kom att tänka på när de hörde orden. Och sedan skriva vad de tänkte på när de såg sin egen bild…

Efter det gick vi loss med att göra egna konstverk av brädbitar deltagarna tagit med som de liksom Eva ibland använde spik och ståltråd på. De blev så fina. Jätteroligt att se hur noggrannheten växtes efter samtalet inne i Evas utställning då vi plötligt såg fler och fler detaljer i verken.

Dag tre dök vi in i torrpastellteckning på svart papper som Siri Carlén efter att Andrea ledsagat oss i hennes utställning. Vissa ritade stilleben medan andra hittade landskap. Vi konstaterade att det blir ett särskilt uttryck med så starka färger i tydliga fält. Efteråt färdigställde vi både akvarellerna som avslutades i akryl och skulpturerna som fick färg. Många fina samtal har vi haft och jag tror vi alla har blivit lite klokare! Roligt också med veteranerna bland deltagarna som deltog första gången 2014 och fortfarande kommer och tycker det är roligt på konstverkstan!

Nu, efter ett viktigt Klimatsamtal med Gittan Frejhagen om vikten att just hela tiden prata om klimatet och sträva efter att sänka sina egna utsläpp, tar Konstverkstan paus i två dagar tills vi är igång igen på fredag.