Fortsättning på vår papier maché-torsk

Om du är klar med ditt ”skelett” till fisken av hönsnät så kan du själv bestämma om du vill göra fenorna på torsken redan nu eller efter att du har lagt på ett lager papper och lim. Det finns fördelar med att göra det nu – det är lättare att fästa fenorna direkt i hönsn
ätet, antingen genom att du gör även fenorna i hönsnät och böjer och fäster fast dem, eller så tar du kartongbitar du klippt till och gör små håll längs kanten och ”syr” fast dem med en tunn ståltråd i din hönsnätsfisk. Det är lite knepigare att börja lägga limmade pappersremsor (papier machen) på hönsnätsramen när det även finns fenor på men det går om du bara har tålamod.

Börjar du med ett lager papper maché först innan du sätter på fenor på fisken så är det lite lättare form att täcka med papper och lim och sen kan du fästa fenor i kartong genom att göra dem lite längre än de skall vara och klippa ”flikar” där du ska fästa fenor i fisken och limma fast dem på fisken med dina pappersremsor.

Nu börjar vi med papier machén!

Ett bra första lager är faktiskt en bit silkespapper som du blöter upp i ditt lim som du kokat (har du inte gjort det dagen innan gör det inget, koka det nu, jag gjorde det själv strax innan och lät det bara svalna till ljummet, det var jättemysigt att jobba med då). Sen försöker du svepa in din fisk i silkespappret och fästa fast pappret i pappret, papper limmar nämligen i pappret men fäster inte lika bra på metallen. Det är svårt att fästa det första lagret, därför är det bra med en tunn,större bit papper som kan fästas i sig själv.

Sen fortsätter du med pappersremsor som du doppar i limmet, stryker av så att de är täckta med lim men inte droppar av det, och så börjar du täcka hela fiskens yta med remsa efter remsa av papper. Ha tålamod, ju fler lager desto bättre och det blir lättare efter hand. Man kan gärna låta det torka mellan lagren.

Det som lät händer eftersom pappret är lite tungt av limmet är att man genom pappret kan se mönstret av hönsnätet, det blir liksom buckligt. Då kan man göra en klassiskt papiermaché massa om man vill, då tar man och river små rutor av tidningspappret och låter det ligga i vatten över en natt. Sen tar du en elvisp och vispar sönder pappret  (det skvätter en del!) och sen försöker du hälla av så mycket vatten som det går och istället blandar du massan med limmet du kokade.

Den här ”geggan kan du sen smeta ut över fiskens yta och på så vis få en slätare yta. Och sen låter du det torka i omgångar för du kan bara göra en sida i taget tillexempel.

Lycka till! Den här biten kommer att ta några dagar eftersom det måste torka emellanåt. Ta det med ro och njut av hur din torsk växer fram!

Nästa inlägg ska vi måla torsken när den torkat.