Ett besök ner under ytan i Östersjön

Stora torskar i akvariet. Fiskarna hr vuxit en hel del sen de kom hit.

Nu har konstverkstan varit på besök i på Baltic Sea Science Centre, ett museum i Stockholm om Östersjöns situation just nu. Pedagog Elisabeth Lundmark visade mig runt och berättade om detta fantastiska ställe.

Muséet byggdes stor del upp med pengar som skänktes från Björn Carlsson till stiftelsen Baltic Waters 2020 och öppnade 2019 . Efter som pandemin kom sen har det inte varit öppet så mycket och när det öppnade var det med små besöksgrupper, men nu sedan några veckor är de tillbaka på full skala. 

Elisabeth visar ovansidan av akvarierna där fiskarna matas

Muséet ligger på Skansen, till vänster upp från huvudingången, direkt efter akvariet och när du kliver in i byggnaden leds du av stora trappor direkt ner till bottenvåningens akvarium. Här får vi komma ner under ytan på Östersjön och i jättelika akvarier titta på alla olika fiskar som bor i Östersjöns speciella bräckta (saltsöta) vatten. Där finns förstås torsk och lax, piggvar och flundra, men också ett stort akvarium med sill och strömming, ett annat med de fiskar som även trivs i sötvatten som bl.a. aborre och så alger, blåmusslor, spigg, smörbult, kantnålar (Östersjöns sjöhästar) och mycket, mycket mer. Så häftigt när en jättelik torsk simmar över ditt huvud i den stora akvarietunneln!

Via en trappa målad med fler fiskar och så småningom det vi ser högre upp, leds vi till ett rum med en jättelik Östersjökarta i forma av en golvmatta och sedan avdelningar för vad forskarna arbetar på, och till sist på översta planet: vilka utmaningar som finns för Östersjön. Här har de delat upp dem i GIFT, ÖVERGÖDNING och ÖVERFISKE.

Bland annat får jag reda på att bilarnas utsläpp är en av de största bovarna i övergödningen av Östersjön. Inte det första du skulle tänka på va?

Det är förstås MASSOR att ta in och svårt att ta till sig allt på ett enda besök, men det är bra med denna tydliga överblick och jag tycker att man med uppläggets hjälp med de finna fiskarna som inledning, får en förståelse och vänskap med havet och dess invånare. Och så finns det ett labb! Ett jättecoolt labb där man kan kolla i mikroskåp, vara med och odla mikroalger till mat för fisken, rita av yngel, alger och djur … o.s.v.

Hit kommer allmänheten men även skol och förskoleklasser som får vara med om olika lekfulla lektioner om Östersjön. Nästa gång du besöker Stockholm; ta en vända till Skansen på Djurgården och Baltic Sea Science Centre!

Utställningen avslutas med ett ställe att fundera runt en stor droppe som gör ringar på vattnet och tänkfulla citat finns bland plattorna på marken