Dagen före utställningsöppning och distansverkstad inspirerad av Eva Jacobsson

Idag är det dan före dan här på Körsbärsgården. Imorgon öppnar årets nya utställningar och alla är pirriga och springer om varandra för att hinna fixa alla detaljer. Till klockan 10 då pressen var inbjuden var både Eva Jacobson och Karin Oldfelt Hjertonssons utställning på plats och senare på eftermiddagen kom också P4 Gotland och direktsände från oss! Lyssna här:

https://sverigesradio.se/1700666

(43:39 minuter in i programmet)

Själv har jag mitt i detta kopplat tillbaka till Projektet Konst och Kunskap, dels genom konstnärernas geniala konst och funderingar kring världens tillstånd , men också, som det är tänkt i samtal med forskare. I ett långt samtal med Hanna Nathaniel från KTH uppdaterade hon mig om forskningen runt släke och tång och hur hon just nu befinner sig på norra delen av ön i Ar och gör prover på odlingar av tång där. Så spännande. Vår framtida sallad guppar kanske omkring i Östersjön! Och med rätt användade av havets resurser kan vi både minska övergödning av hav och få mat på bordet! Detta och mycket annat hon berättade om lär jag återkomma till.

Till sist har jag blivit klar med veckans inlägg till distansverkstan. Här kan ni se det. Det är en liten minititt in i Evas utställning och idén att rita med blyerts på en vitmålad träskiva. Så blir teckningen en tavla. Och efteråt kan man lacka över blyertsen med ett skyddande lager av: trälim!

Ja det är faktiskt sant. Det ser mjölkigt ut först men när det torkar blir det en genomskinlig skyddande hinna över teckningen.

  1. Leta upp en platta av trä, har den inte lagom form kan du såga till den eller be någon om hjälp.
  2. Måla den vit med tex vägg, möbel, eller akrylfärg
  3. Låt torka
  4. Rita din teckning. Experimentera med olika hårdhet på blyertspennorna, det går t.om. att sudda på trä
  5. Pensla över med ett lager trälim som du spätt ut med lite vatten så att det är lättare att pensla på ett tunt lager
  6. Låt torka
  7. Om du vill hänga upp tavlan på väggen kan du t.ex. fästa en bit ståltråd på baksidan med häftklamrar så det bildas en ögla till en krok eller spik.

Lycka till!