Gör konst av matsvinnet – och se till att det försvinner

lite mat som blivit dålig kan få bli konst innan det hamnar i komposten

Kan vi rädda klimatet genom att rädda maten? Ja i alla fall delvis.

Fakta säger att det årligen slängs 1,3 ton mat i Sverige och en stor del av detta står de svenska hushållen för, som årligen slänger 710 000 – 917000 ton mat (det står lite olika beroende på vart du läser om det). Det motsvarar ca 95 kg mat per person om året. Eller så kan man säga att allt matsvinn från produktion genom konsument till det slängs är ca 1/3 av all mat som produceras. 1 av tre mjölkpaket går alltså rätt ner i soporna!

Och är då det här dåligt för klimatet? Jo för att få morötter, en köttbit eller ett glas mjölk på bordet krävs ju en massa arbete och maskiner och transporter och…ja du förstår. Det blir ju utsläpp. Produktionen av den delen mat som årligen hamnar i soporna motsvarar drygt 2 miljoner ton koldioxid. Det är drygt 3 procent av alla växthusgaser som Sverige årligen producerar.

Matsvinnet i Sverige står för 500 000 ton växthusgaser, det motsvarar ungefär lika mycket gas som 200 000 bilar släpper ut per år. Illa. Och ganska stor del av detta kan alltså du och jag själva påverka genom att inte behöva slänga vår mat.

Så hur gör vi då? Börja med att vara med och titta på maten i kylskåpet eller från brödlådan/fruktskålen som ska slängas. Det första man ska fråga sig är förstås om det verkligen måste slängas. En mjölk som har passerat bäst-före-datum går ofta att dricka. Lukta och smaka försiktigt kanske. Ät givetvis inte mat som har möglat. Men vi kan ju ställa oss frågan VARFÖR maten behövde mögla? Kunde vi inte ha räddat den innan? Lagt in den i frysen, tillagat den när den började bli dålig och så vidare. Bli en matdetektiv och snart kommer du kanske att upptäcka att här kan det sparas pengar. Om ni lyckas äta upp alla mat ni köper kommer ni att behöva köpa lite mindre mat och då kan ni ha pengarna till något roligare: färger tillexempel!

Och så förstås; om maten inte går att äta kanske den går att göra konst av. Mattias Käll, en konstnär vi gillar skarpt och som gör utställningen Matsvinn på Körsbärsgården, fotade sitt matsvinn. Men det går ju också att måla av. Vem vet: använd konstverkstans tallriksmodell så kan några gamla frukter-grönsaker- och en bit ost blir till en ledsen eller glad gubbe! 

Jag använde kartong och akrylfärg: hur gör du?