Papper papper papper

Hej igen!

idag hade jag tänkt skriva någonting om snö, faktum är att förra veckan blev det inget inlägg för då var det snölek för fullt här; man får passa på i södra Sverige när det kommer lite snö: och jag hoppas att ni alla som haft lite snö passade på att skapa snöänglar och snöskulpturer för fulla muggar?

Hursomhelst, idag regnar det och jag förbereder en workshop för en särskoleklass med att patinera papper. De som läser det här och har gått på konstverkstad på Körsbärsgården under sommaren har säkert fått pröva på att i Christoffer Totte Engvalls anda patinera papper till collage, men jag vill ändå påminna och verkligen uppmuntra er till att leka med patinering igen. Det har så oändliga möjligheter som aldrig tar slut! Använd det du har hemma vanligt ritpapper eller kopieringspapper (det som är bra med kopieringspapper är att det brukar tåla en hel del väta innan det löser upp sig och går sönder så det funkar bra att experimentera med i den här övningen). Häll över avsvalnat kaffe, soja utspätt med vatten, om du har kinesiskt tusch hemma kan du spä ut det med och det gör jättevackra mönster med de andra. Ta gärna papper från pappersåtervinningen som redan har text eller bild på sig då blir det ett extra lager i ditt konstverk.

Pröva med annat: utspädd färg, karamellfärg …ngt annat i köket? Har du ett ställe där du får lov att kladda lite på golvet som ett garage eller så kan du lägga teckningarna/papprena på golvet för att sedan hälla olika saker på dem. Annars kanske ute med en uppklippt plastsäck under? Spraya gärna papperna med en vattenspruta först, då blir de tyngre och blåser inte iväg, dessutom drar de bättre till sig färgen. När du  har hällt på lite (gärna på papper som ligger lite omlott, då får de mönster av varandra också, kan du avsluta med att gå med skor (som får lov att bli skitiga) över pappren, då får de mönster av dina sulor också. Och sen kan du försiktigt lägga över teckningarna någonstans att torka, tillexempel på en kartongskiva. Avslutningsvis kan du lägga dem i press när de torkat så att de blir raka igen och sen är de färdiga att använda: som delar i ett collage eller som underlag till en kritteckning eller startpunkt till en målning: du bestämmer!

Lycka till! Och glöm inte att kommentera och att ”tagga” dina egna bilder med #barnenskonstvekstad så lovar jag att visa upp dem i instagramflödet!