Pressmeddelande 22 september

rsbärsgårdens Konsthall på Gotland tvingas ta paus

”Gotlands Louisiana”, Körsbärsgårdens Konsthall och Skulpturpark framgångsrika verksamhet pausas efter dryga tjugo års framgångsrik verksamhet.

Priser och utmärkelser har genom åren haglat över verksamheten och dess grundare, Gotlands Kulturpris, Arkitekturpris, Form och Designpris, Årets Eldsjäl, flera miljöpriser och nu senast Gotlands val till Stora Turismpriset.

rsbärsgården tillhör Sveriges Museer.

-Nu orkar vi inte längre arbeta ideellt säger grundaren Marita Jonsson. Jag och min make Jon har haft ambitionen att bygga något värdefullt för gotlänningar och besökare, men det är inte hållbart med bara ideella krafter. 

– För att kunna driva konsthallen krävs långsiktig finansiering och minst två-tre anställda året runt. Vår ambition är att försöka säkra den ekonomiska delen men under tiden måste vi tyvärr stänga, säger Cecilia Schelin Seidegård, ordförande i stiftelsen. 

Gotland har varit känt som Kulturens ö. De senaste åren har stora verksamheter upphört eller lagts på is. Kulturnämnden har lagts ned, Konstmuseet i Visby stängde för fem år sedan, likaså det konstnärs-drivna galleriet GOCART och Romateatern med sina framgångsrika Shakespearetolkningar. Nu är turen kommen till Körsbärsgården.

Region Gotland utsåg för 6 år sedan en utredare att föreslå lösningar för de institutioner som var i fara. För Körsbärsgården föreslogs att en stiftelse skulle ta över och ingå i den så kallade Kultursamverkan-modellen. Stiftelsen bildades 2019 ”för att utan vinstsyfte främja konstupplevelser, konst som pedagogisk form, miljö-och kretsloppstänkande och andra kulturella och allmännyttiga ändamål och därmed väcka fantasi och kreativitet främst hos barn och unga”.

Och Körsbärsgården har sannerligen genom åren uppfyllt uppdraget med råge. Cirka 200 utställningar med såväl internationella som inhemska konstnärer, somrar fyllda med debattaftnar, litteraturpresen-tationer, musik, teater, dans och poesi. Barn och ungdomsverksamheten har varit den största på ön med tiotalet kurser varje sommar i tio år, där deltagarna både arbetat med konstnärer, pedagoger, och miljöforskare. Därtill stor verksamhet i öns skolor.

Stöd för den pedagogiska verksamheten har utgått från Arvsfonden och enskilda.  Men medel för basen, grundverksamheten saknas. Löftet om att låta Körsbärsgården ingå i det statliga och regionala samarbetet infriades aldrig. Nu finns inte längre någon personal anställd och verksamheten är satt på paus. De prisbelönta specialbyggda byggnaderna töms på sitt innehåll. Dryga tusentalet konstverk läggs i malpåse.

Gotland är en kommun på cirka 60 000 invånare med regionalt uppdrag för sjukvård och kultur och är starkt beroende av att staten stöttar för att klara sin budget. Men det regionala och statliga samarbetet inom kulturen står på svältkur i de senaste två årens budgetpropositioner. 

Kulturministern är satt att värna om konsten och kulturen. För den får oss att tänka, känna sympati, reagera, förstå och hantera omvärlden. Får oss att reflektera över det som händer. Konsten speglar samtiden, får oss att se och inse det som är på väg att hända. Kultur behövs för att skapa ett gott samhälle. Körsbärsgårdens Konsthall behövs!

Cecilia Schelin Seidegård                                      Marita och Jon Jonsson

Stiftelsens ordförande                                           Grundare och initiativtagare

0705-336605                                                           0706-212220

www.korsbarsgarden.se

Körsbärsgårdens finns på Facebook och Instagram

www.maritapakorsbarsgarden.wordpress.com

www.barnenskonstverkstad.korsarsgarden.se

Pressbilder: nanna@korsbarsgarden.se

Härliga skolbesök i slutet av augusti

28 och 29 augusti hade vi alla elever i årskurs 6 från Garda och Stånga på besök och så hela Öja skola! Så inspirerande och roligt. Det som skulle ha varit startskottet i vårt stora Leader Gute projekt ”Här är jag – mellan TikTok och grusväg blev till slut av med hjälp av vår samarbetspartner Naturum, dock inte som en del av projektet då beskedet från Jordbruksverket om finansieringen inte var på plats.

Men huvudsaken är ju att eleverna kom! Besök både på Körsbärsgården och naturum blev det under en dag. Och de fick möta konstnären/biologen Linnea Jämrud under denna härliga dag med massor av inspiration och utställningar och eget klurande över hemmiljö för både reella och sago- väsen.

Dessutom målade alla fantastiska självporträtt.