30 juli-2 augusti: 4 dagars Grand final!

Jag ska erkänna att som pedagog är jag alltid sugen att summera ALLT under sommarens sista konstverkstad och bara maxa allt till det bästa. Blir det det bästa? Nja… bra då med deltagare som tvingar en att stanna upp. Dessa elever ville måla porträtt. Länge. Efter att ha sett Viola Sparres utställning. Så det gjorde vi.

Men visst han vi med en del snabba drag också. Som Sadaharu Horios ”One minute hitting method” på under en minut. Och snabba akvarellskisser i trädgården sista dagen. Men också skulpturer som fick växa fram i tystnad efter en ”Silent walk ” inspirerade av de tidigare utställarna SIMKA. Och pastellteckningar med dramatik inspirerade av utställnngen SKÄLL på Wrooomskonsthall.

Och när den som alltid snabbt passerade vernissagen, med denna gång tillhörande performance är över, så är saknaden stor efter dessa barn som skrev FRED, MÅLA och HOPP på vår konsthallsgång och som skapade ännu en sommar av inspiration och tillit. Fortsätt skapa gott folk. Inspiration, möjligheter, rum och lust.

Tack för i år.

25-26 juli sista verkstan för de yngsta

Det här var en modig grupp som ville experimentera, gärna förnimma konsten med alla sinnen (skulle man kunna äta konst?) och pröva alla möjliga penslar efter att ha sett Sophie Brodskys utställning.

Vi testade på att teckna Siri Carléns Gänget i kol, vi skulpterade skisser till STORA skulpturer i tankarna och vi prövade olika sorters färger att måla med innan vi till sist avslutade med att piska fram en penpnemålning med pinnar tillsammans. Stiligt blev det. Vera Ljunggren, konststuderande ”från Sudret” var pedagog ihop med Nanna, det var också hon som var medpedagog på ungdomsverkstan veckan innan och höll i konstworkshoparna på Barnkulturdagen. Roligt med en ny skicklig pedagog i verkstan.

Sophie Brodsky och Pia Ingelse inspirerade 21-23 juli

Efter en helt magnifik vernissage den 20 juli av Viola Sparres ”Ett dockhem” och Sophie Brodskys ”The future isn´t happening but you can live forever” med dubbla konserter av Love Varg och Audiocopter och konstnärsamta, massor av människor och strålande sol, hade vi lyckan att behålla Sophie Brodsky några dagar så att hon även kunde besöka nästa konstverkstad. De inspirerades verkligen av att höra hennes berättelse av de maniska streckgubbarna som bygger en trängre och trängre stad där de erbjuder ett oändligt antal rätt trista lägenheter. Inte ett ställe att bo på precis, enades deltagarna, men gärna konst att inspireras av! Den här gruppen ville gärna experimentera med form och olika tekniker. Då var det roligt att pröva Sophies alternativ till pensel: flugsmälla eller visp, t.ex. 

Även denna grupp fick måla av en katt vid Wroooms konsthall, men den hade kjol denna gång och innehöll Pia Ingelse som berättade om sin inspiration till måleri. 

Nostalgi när elever från vårt allra första år återkom i verkstan 17-19 juli

Vår fantastiska konstverkstad började för 10 år sen, inspirerade av just Sadaharu Horios utställningsarbete med massor av workshops och happenings och performances under hans vistelse på Körsbärsgården.  När han rest kände vi att vi var så sugna att dela med oss till flera med hans roliga övningar och annonserade om en sommarskola som blev väldigt uppskattad. Nu, 10 år efter är det inte bara Sadaharu Horio utställningen som firar 10 år så att vi lyfter fram och visar den igen utan själva Konstverkstan fyller ju förstås 10. Verksamheten har utvecklats och växt; En kurs har blivit 11. Men vi minns med gläde första sommaren och all den härliga inspirationen. Så extra glada blev vi då för anmälningarna till denna verkstad för ungdomar där inte mindre än 5 stycken faktiskt deltog den allra första verkstan som pågick i 5 dagar sommaren 2014.

Som pedagog är det också sån lyx att få arbeta med ungdomar som vill utforska konst och som har frågor och funderingar och gärna sitter länge och undersöker. Eftersom det under kursdagarna byggdes två nya utställningar fick deltagarna lyxen att träffa två nyutexaminerade konstnärer: Sophie Brodsky och Viola Sparre, samt Pia och Mark Ingelse. Den tredje dagen var det vernissage för eleverna med performace, och dagen efter var det vernissage för Sophie och Viola då flera av kursdeltagarna närvarade för att se hur allt till slut blev när det var klart (Sophie Brodskys utställning består ju av ett myller av ingredienser som alla till sist satt på plats på vernissagedagen).

Tack kära kära återkommande elever. Ni är vår framtid, ni är bäst och vi är så stolta och glada över era fantastiska bidrag till verkstan.

Jakob Avenius Anckarsvärd i konstverkstan 15-16 juli

Den här verkstan var vi ganska många. Vilken tur då att det var ett toppengäng. Mycket energi förstås men roligt som bara den. Två dagar gick rusande snabbt och roligt var det att när vi hade vår närmst boende pedagog: proffsiga Marie Ståhlberg på plats, var också flera av deltagarna åretruntboende på sudret. Och dessa 3-6åringar fick finbesök: Konstnären Jakob Avenius Anckarsvärd visade egen utställning. Och var mycket imponerad över hur mycket barnen upptäckte i ans målningar.

Även den här gruppen fick stå och måla sina tavlor sen. Det är nästan så att det krävs när man ska måla väder!

Konstverkstan fortsätter med inspiration från utställningarna och medverkan av Pia och Mark Ingelse

Den 8-10 juli och 10-12 juli höll Anna Gäfvert i undervisningen tillsammans med Minda Hall.

Det blev ballongperformance, Stora gemensamma namnmålningar och besök i konsthallen Wroom där katten Mark Ingelse stod modell igen.

Fokus på skulptur denna gång inspirerade av just wroom och mycket mycket mer för lite äldre barn denna vecka.

4-5 juli 2 dagar för de yngre som börjar med regn och slutar med sol 

Det är alltid pirrigt bör en ny Konstverkstad börjar. För de minsta är det kanske lite extra nervöst. Men efter en namnlek kändes det ändå helt ok att sätta sig till ” målarbords” för ett experiment. Vad händer när Nanna säger: rita en cirkel, ett streck, tre prickar och en blixt med olika kritor och måla sen över ned vattenfärg. Blev det likadant? Verkligen inte! Så olika bilder! 

Men vi hann också titta på extremväder måla eget och göra skulpturer i lera denna första dag. Regnet och blåsten gjorde oss så kalla så vi fick leka lite däremellan också för att hålla värmen uppe. Dag två blev vädret bättre och vi  var alla varmare i kläderna. Vi färgsatte våra skulpturer i klara färger efter att ha besökt Sadaharu Horios färgrika utställning och prövat tidningshavet. Och så målade vi en gemensam mälning. Eller ska vi säga trummade fram den! Och nu kan alla räkna till tre på japanska: ICHI NI SAN!

1-4 juli fyra härliga dagar med WROOM, Extremväder och japansk ögonblickskonst 

Wow. Fyra dagar tillända med en underbar grupp. Vi råkade bli lite fler än planerat några av dagarna men det gick så bra, den här gruppen både stöttade och lyfte varandra samtidigt som alla körde sitt eget race och inte kollade på de andra. Härligt att se. 

Dag 1 ägnade vi åt Sadaharu Horio och målade stenar till ett eget ord deltagarna valt ut som vi sedan använde i en performance sista dagen. Vi knycklade också tidningar till tidningshavet när vi besökte Horioutställningen och så fick eleverna testa hans Artbox och måla tuschporträtt av varann utan att se. Dag två kollade vi på skulpturparken och arbetade i lera och så besökte vi utställningen extremväder med Jakob Avenius Anckarsvärds neo-expressionistiska målningar och målade sedan egna extremväder. Vi fortsatte med detta dag 3 så att eleverna iallafall fick 2 lager i sina målningar, medan Jakob har många många fler. 

Dag 3 fick vi också möta Pia Ingelse, en av konstnärerna i utställningen SKÄLL som visade oss Wrooms konsthall och lät oss pröva hennes hundmask. Vi testade att rita händelserika teckningar med oljepastell på genomskinligt papper i hennes anda. Sista dagen förberedde vi vår konstperformance men fick också träffa Mark Ingelse och Pia igen som tecknade med oss i trädgården! Mark Ingelse satt också modell för oss som katt och lät oss prova kattmasken. Till sist skrev vi våra ord med stenar framför konsthallen, målade en målning med en bräda tillsammans och gjorde världen trängsta ( 14 personer tätt samman vid ett bord) ”oneminutehittingmethod”-målningar i Sadaharu Horios anda. VÄLDIGT BRA BLEV DET! Tack!

26-27 juni första verkstan för de yngsta

7 förväntansfulla barn var redo Kl 10 för nya konstäventyr. Somliga hade varit med förut och andra var nya men alla, inklusive vi pedagoger, var lite pirriga. Inte ny i verkstan men första arbetsdagarna för i år var det för proffsiga Filippa Nordlund som assisterade Nanna under de två dagarna. Vi inspirerades förstås mycket av Sadaharu Horio vars stora minnesutställning är ett givet besök för konstverkstan i år. I hans anda fick barnen göra varsit litet minikonstverk med en målade sten inuti en tändsticksask som vi skakade så färgerna skapar slumpvisa mönster inne i asken.

Men vi prövade också på att röra oss och stå som skulpturerna ute i parken eller bara titta noga på hur de egentligen var gjorda (tillexempel visade det sig att många av metallskulpturerna först är gjorda i lera) för att sedan själva skapa egna skulpturer i lera och måla dem den andra dagen. Inspirerade av Jakob Avenius Anckarsvärd fick vi stå upp och måla olika väder. Vi avslutade med att alla tillsammans göra en ”penpenmålning” tillsammans med pinnar som vi slog ut färgen med på pappret. Den idén kom också från den japanske Gutaikonstnären Sadaharu Horio.

Så roligt att vi med dessa yngsta deltagare nu invigt de nya förklädena från Röda korset som frivilliga (kanske just du?) bekostat och därigenom även bidragit med en liten summa till vårt material och Röda korsets arbete. Hurra för det! Och fint med alla olika förkläden. Tack @återbruksstudion i Hemse!