Godmorgon!
Ännu en strålande dag på Körsbärsgården, öppet 12-17 och visning av utställningen SKÄLL i WROOMs konsthall i skulpturparken med Pia Ingelse i egen hög person Kl 13.00.
Man skulle kunna luras att tro att vi inte finns när man läser dagens evenemangstips i tidningen. Visitgotland har tagit över evenemangssidan och det sägs att de tar sin information från gotland.com. Men trots vi där är publicerade ( av oss själva givetvis, många timmars jobb) och att jag nu har lagt in evenemang även på visitgotlands egen kalender kommer det inte i tryck. Detta, tillsammans med att lokaltidningarna helt slopat kulturrapporteringen på ön i sommar (inte ens när vi hade barnkulturdag i onsdags visade media intresse) gör oss osynliga.
Kultur ger för få klick sägs det. Men vi har faktiskt uppgiften att utmana människors invanda mönster. Jag har sett det lite som mitt kall att visa barn ” finkultur” och ”smal konst” och få dem inse att det visst angår dem, att det rentav handlar om dem, att växa med det och bli stolta individer i en demokrati. Att de betyder något och att de med eget skapande också kan påverka andra. På barnkulturdagen njöt upp mot hundra barn av teater och konst, både i eget skapande i olika workshopar och som publik vid konstvisningar och på Teatervagnens bejublade förställning på kvällen. Det var väldigt fint, berörande och viktigt. Men alla dessa små institutioner går på knäna. Romateatern fick lägga ner, vi själva på Körsbärsgården och Teatervagnen kämpar för vår existens med långa arbetsdagar och låga bidrag. Så varför håller vi på? För att vi tror att det är livsviktigt. Och att vända sig till barn är också viktigt för att konsten ska ha en fortsättning i framtiden. Vi tror att det betyder något. Och på barnkulturdagen fick vi kvittot när Alba, ung konststuderande från Fide, berättar att Tage Andersen-utställningen på Körsbärsgården för många år sen var det som fick henne att börja med konst. Hur ska det bli med tillväxten inom konst och kultur om hela samhället ska baseras på klick-vänlighet? Hur ska det gå med modet? Förmågan att utmana rådande normer? Och hur ska människor som vill hitta det specifika kunna göra det i ett samhälle där man inte kan nå ut med information om var det finns att hitta?
Nanna Nore, verksamhetsledare, Körsbärsgårdens konsthall