Den här veckan gjordes äntligen besöket uppe på Forskningstationen i Ar för Särskolans räkning som avrundar vårt arbete med torskarna. Tyvärr kunde inte eleverna följa med, i sista stund hoppades vi, men pga av coronastationen kunde vi inte vara så många som besökte så till slut fick Konstverkstans pedagog Nanna åka upp med kameran i högsta hugg och dokumentera Gunillas fina guidning av akvarien med torskarna och hela anläggningen.
Nu har torskarna som kom till Forskningsstationen under våren funnit sig till rätta och simmar runt i två olika akvarier. Det är två olika ”kolonier” torskar. En som fångades nära Bornholm, och den andra till öster om Gotland. Snart är kylrummet redo där en ny bassäng/akvarie kommer att ha en högre salthalt och kallare vatten så att torskarna trivs att leka där, d.v.s. para sig. Då sjunger och dansar de. Faktum är att torskar framförallt lockar varandra med ljud. En torsk väljer en annan torsk att para sig med efter hur den låter.
När torskarna sedan lägger ägg kommer de att flyta upp till ytan i bassängen. Då kan de håvas upp och flyttas till en bassäng i rummet intill där ”larvbaljorna” står. Äggen kläcks nämligen till larver som lever av sin egen gulsäck, en egen matsäck på magen., Dessa larver är bara 1-2 mm långa och de är de som sedan ska placeras ut på nytt i Östersjön för att se om torskarna på det sättet kan hjälpas. Det är nämligen under äggstadiet många torskar dör ute i Östersjön just nu.
En torsk kan lägga en miljon ägg! Larverna på Ar kommer att bada i lite färgämne som ger dem lite färg i öronsnäckan som sedan gör att de kan kännas igen senare om de fiskas upp som vuxna individer. Det här är inte farligt för larverna, de är beprövat sen tidigare.
Vidare fick vi se en odling av Rörtång som Gunilla arbetar med. Tång som går att äta.
Det blev riktigt lyckat. På särskolan började jag och klassen dagen med att se på guidningen och sedan och under tiden pratade vi om torskarna som vi har följt nu ett tag. Eleverna varav några snart ska ta studenten fick t-shirtar från Gunilla också. Det var en rolig överraskning så här i slutet av projektet!
Sedan målade vi vidare på våra akvareller inspirerade av Karin Oldfelt Hjertonsson och sedan ritade eleverna tång och fiskar inspirerade av sig själva.
Hur skulle du själv se ut som tång eller fisk? Har du tänkt på det någon gång. En ganska roligt tanke.