Färgdiggare i Slite

 

IMG_0082
Nu har Konstverkstan besökt Solklintskolan i Slite igen. Denna gång var det första , andraklass och förskoleklassen som fick besök. Vilka fantastiska individer jag får möta! Vi hade roliga dagar i ett undersökande av hur man kan arbeta med färg och komposition utifrån rörelse och så prövade 1an och 2an hur man kunde måla även utan pensel.

Med ett köksredskap, en fjäder, en boll, en bit drivved, eller varför inte en hand?IMG_0142
IMG_0137IMG_0133

I förskoleklassen prövade vi istället hur rörelsen kan hjälpa oss att bli lite modigare i vårt ritande. Denna gång med krita. Och detta ledde oss till att måla porträtt som vi sedan bytte med varann och byggde vidare på. Även med färg. Jag valde att spä ut akvarellfärg på tub i paletter till klassen: det blir så klara vackra färger och är kanske lite lättare att hantera än kakfärgerna.

1an och 2an hade också visningar för varandra när vi pratade om det vi hade gjort. Lite nervöst är det allt att prata inför hela klassen. Men alla klarade det och var jätteduktiga!IMG_0117 IMG_0150

Högstadium

IMG_0007

Idag och i förra veckan har jag varit hos åttorna på Högbyskolan i Hemse. Den tredje åttondeklassen träffade jag idag så nu har jag träffat alla i årskursen. Det har varit ganska varierande hur klasserna har varit men kreativiteten var det inget fel på: även om jag tror det var första gången för många att prova på att måla på det här sättet var de otroligt initiativrika med fina resultat!
IMG_0010När jag förklarade att vi idag skulle ta paus från den vanliga undervisningen för att prova på abstrakt måleri i akryl var de försiktigt positiva, och provade under lektionens gång flera olika tekniker för att få fram sina verk. Det som ändå känns tydligt här, jämfört med lägre klasser är att så många redan har bestämt sig för en attityd gentemot vuxenvärlden och kanske gentemot bild också : ”det här gillar inte jag”. Det är tröttsamt, för jag kan ju samtidigt se hur det dras på smilbanden och hur nästan alla jobbar engagerat med färgen under den här timmen. Även killen som nog tänkte sig att bara protestera och inte göra uppgiften, blir ganska stolt över sitt röda blodhav av tjock akrylfärg och vill gärna spara den och se hur den blir när den torkar.IMG_0030IMG_0020

 

Några jobbar tystare och koncentrerat. Jag försöker hinna runt och hjälpa alla att tänka ett varv till med sin målning, överraska sig själva, pröva något nytt. Till min förtjusning ser jag att flera använder tekniker från de olika samtida konstnärers verk jag visat i ett bildspel i början av passet.16729197_1326437324061192_6638658212986603440_n 16729214_1326437397394518_4808151245308897917_n 16729012_1326437374061187_1433074462038107125_n

Spännande byggen på Högbyskolan

Idag var jag tillbaka i Högbyskolans klass 2. Vi ägnade dagen åt att bygga vidare på skulpturmodellerna de gjorde sist. Eleverna fick måla dem- om de ville- och sedan hade de fått i uppgift att ta med ngt de ville bygga upp en miljö kring skulpturen med; knappar, pärlor, sugrör eller pappbitar.

IMG_4704IMG_4695

Och så byggde vi! IMG_4713IMG_4714

Jag introducerade tanken om att konsten kan få vara lite hemlig och att vi liksom exempelvis Maline Casta, Birgitta Burling eller Siri Carlén kan arbeta med fantasin och kanske skapa hemliga rum eller detaljer, allting behöver inte visas helt tydligt för åskådaren.

Uppgiften inspirerade barnen enormt och det rådde absolut arbetsfrenesi under dryga två timmar i klassrummet. Till sist fick vi tvinga oss till ett avslut eftersom lunchen väntade. Eleverna fick döpa sina verk och vi blev visade bl.a. ”Vingliga stuprännan”, ”Skolan i landet bortastans”, och ”Regnbågslandet”

Vilken fröjd att jobba med dessa kreativa individer! Underbart!IMG_4716

Planering, möten och tid för reflektion

Januari har vi ägnat mycket åt att försöka dra oss till minnes vad som hänt under åren med Konstverkstan, gå igenom och sortera bilder och skriva på något som vi hoppas kommer i tryck under året.

Men planeringen för våren ligger inte nere för det. Flera projekt i skolor startar nu i februari och några har skjutits på till april (skolorna har mycket inplanerat nuförtiden så ibland är det trångt att få plats med konsten.) Jag har varit i kontakt med FUB Gotland och andra organisationer för funktionshindrade barn och unga på ön och så igår fick jag träffa rektorerna för Särskolan på Gotland, Siv Bendelin och Anders Stoltz. Det blev ett bra möte, de är glada för vad vi har att erbjuda. Det har varit en lång resa att sätta sig in i hur jag kan nå ut till alla Gotlands barn och unga och planer har funnits redan för förra året att träffa FUB men nu börjar konkreta planer för våren ta form.

Idag planerade jag för samarbete med högstadiet på den södra delen av ön; nämligen Högbyskolan och bildlärare Harriet Persson Bäcklund. Det gäller att de obligatoriska momenten inom bildundervisningens ganska snäva tidsram kan hinnas med trots eller kanske med hjälp av Körsbärsgårdens besök. Redan på torsdag skall jag komma tillbaka till skolan och träffa två 8or. Spännande!