Påskverkstad tisdag: fjädrar till påskriset del 2

Hej igen!

Idag ska vi göra fjädrar som du bör låta stanna inomhus: i papper och i garn. Kom ihåg att om du inte vill spara fjädrarna efter påsken, sortera dem i rätt sopor. Pappersfjädrarna kan plockas isär och stålträden gå i metall återvinningen medan papper går i pappersåtervinningen där du ju kanske hittade det från början? Garnfjädrar blir nog brännbara sopor dessvärre, men de är ju så fina och håller i många många år om du sparar dem.

Pappersfjädrar

  1. Leta upp lite bra papper i pappersåtervinningen i olika färger. Det kan vara delar av en bild, ett färgat kuvert, den färgade inramningen till en sida. De lite styvare papperna är lättare att jobba med, de går inte sönder lika lätt. Räfflad wellpapp blir finfina fjädrar!
  2. Klipp ut din fjäderform, gärna även med skaft
  3. Knipsa av en bit ståltråd med avbitartång och ”tråckla” fast den i fjädern, stanna en liten bit innan toppen på fjädern
  4. Vik tillbaka översta änden av ståltråden för att fästa (kläm eventuellt ihop den med en tång)
  5. Färdig! (med ståltråden i skaftänden kan du vira fast fjädern i riset, så låt den änden sticka ut en bit)

Garnfjädrar

  1. Ta en piprensare eller en längre bit dubbelvikt garn som ”mittenpinnen” på din fjäder. Väljer du dubbelvikt garn gör du en ögla i den vikta änden och lägger den uppåt på arbetsytan.
  2. Tejpa fast den i bordet i ändarna om du behöver
  3. Vira garn runt handen och klipp upp nystanet i garnbitar
  4. Börja med två bitar, lägg dem dubbelvikta, den ena under ”mittenpinnen”, den andra över med öglorna pekande åt varsitt håll
  5. Nu kommer det pillriga: peta in ändarna på ena garnbiten i den andra garnbitens ögla på båda sidor. Viktigt är att de ligger under och över ”mittenpinnen” så att du genom detta knyter en knut runt den med garnet. Dra i ändbitarna åt sidorna
  6. Har du gjort rätt nu har du en knut på ”mittenpinnen” och dubbla garnbitar som sticker ut åt sidorna
  7. Om det behövs, ta tag i knuten och skjut den försiktigt uppåt. Om du gör fjädern med dubbelt garn som mittpinne så drar du knuten upp till öglan som du har gjort. Lämna en bit tom längst upp på mittenpinnen om du gör fjädern på en piprensare, den viker du tillbaka över knutarna på slutet för att fästa så inte knutarna ramlar av.
  8. Fortsätt med två nya bitar. Lägg den understa garnbiten med öglan åt motsatt håll från den förra och fortsätt så varannan vänster, varannan höger så kommer knutarna på olika håll om mittenpinnen.
  9. När du är nöjd med längden, ta loss mittenpinnen från bordet och dra lite i ändarna på de senaste garnbitarna du knöt fast om du har barn som mittenpinne. Om du har piprensare, viker du ned änden på piprensaren och drar i ändarna på garnet där i riktning uppåt. Det här är fjäderns topp, och du ändrar nu riktning på garnet så att det pekar uppåt i änden.
  10. Klipp till formen så att den blir jämn och som du vill ha den
  11. Om du vill: ta en kam och kamma ytterkanten av garnändrarna så att de fransar upp sig lite, medan du kammar kan du också dra garnet åt det håll du tycker det skall ligga. Klipp eventuellt till kanterna en gång till
  12. Klart! Nu kan du vira fast fjädern med piprensaren i påskriset alternativt hänga upp den i öglan.