Att göra en torsk

 

I projektet Konst och Kunskap följer vi ju olika miljöprojekt på Gotland och med Särskoleklassen IP i Visby följer vi bl.a. genom Gunilla Rosenqvist på Campus Gotland, Uppsala universitet,  torskprojektet på Forskningsstationen i Ar.

Ar ligger långt norrut på Gotland, nästan så långt man kan komma från Körsbärsgården och där håller man just nu på att bygga om för att göra plats för nya torskar som ska komma dit.

Torskarna kommer från Östersjön, och ska förhoppningsvis fångas in i nästa vecka av en båt som SLU skickar ut för att undersöka hur Östersjön mår just nu. Hittar de någon torsk får de komma och bo i Ar ett tag framöver. Först ska de vänja sig vid de nya omgivningarna och förhoppningsvis lära sig trivas i vattnet inomhus (som kyls så att det liknar Östersjön) och sedan hoppas man på att de i maj ungefär är redo att ”leka”, d.v.s. para sig och göra små torsklarver. Det är de som är själva forskningsprojektet, för torsklarverna i Östersjön sjunker ofta ner till de syrefattiga bottnarna på havet och dör där, och om de får växa till sig till småfisk på forskningsstationen istället så riskerar de inte att dö, och sen kan man placera ut dem i havet igen. Så allt det här handlar om att låta torsken, som fiskats hårt under lång tid och blivit både färre och mindre, ska få chans att bli fler igen.

Inspirerade av detta har vi i Särskoleklassen börjat ett torskkonstprojekt. Målet är att skapa en stor papiermaché- torsk, men eftersom vi för tillfället träffas på distans blir det två stycken. Pedagogens och elevernas.. .

De får väl träffas och leka de med när coronarestriktionerna lättat.

Vi började idag med att titta på bilder på torskar och fascineras över hur de faktiskt
ser ut: hur ofta har du studerat en fisk närmare? Fläckar som en leopard och massor av fenor. Här kan du se lite bilder på Östersjötorsk. Efter att vi studerat dem började vi skissa på egna torskar, för att undersöka och för att ha en bas till vår papper maché-torsk.

Häng med oss! Rita en torsk du med. Och om du har lust: börja med en i papper maché. Första steget är, efter skissen på hur den ska se ut, att göra en bas som du kan täcka med tidningspapper och lim. Så antingen, kan du göra som oss och forma i hönsnät, eller så knölar du tidnings- eller omslagspapper och tejpar med målartejp till en form. Kanske vill du klippa fisken i kartong först och bara använda pappersknögglet för ”tjockleken”, då får du lite mer stadga.

Lägg tid och var noggrann med hur du vill ha din form, så blir resultatet bättre sedan. I steg två ska vi täcka formen med tidnings papper och lim. Så tills dess kan du samla tidningar och koka ditt eget lim:

värm (med vuxens hjälp) 2 dl vatten på spisen ihop med 1/2 dl socker

rör under tiden den andra blandingen blir varm ihop

2 dl KALLT vatten med 1 1/2 msk potatismjöl

När sockervattnet bullar, häll i potatismjölsvattnet och rör tills det tjocknar.

Ta av värmen. Klart!

Limmet håller någon dag eller kanske två. Sen får du koka nytt. Konsistensen ska vara tjock som marmelad men inte hård som gelé.

Vi hörs snart igen om fortsättningen!